Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsparets pengarullning – hyr ut huset för miljoner

Vem är vem i det danska kungahuset?
Prinsessan Marie och prins Joachim hyr ut sin lyxvilla och kommer få in miljoner.
Foto: UTRECHT ROBIN / ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES

Miljonerna rullar kring danska prins Joachim och prinsessan Marie. 

De har bestämt sig för att stanna i Paris – och får behålla apanaget.

Dessutom hyr de nu ut sitt lyxhus i Köpenhamn för miljoner. 

Prins Joachim avslutade nyligen en ettårig utbildning på den franska militärhögskolan Ecolé Militaire. Det dröjde sedan inte länge innan han fick ett nytt tjusigt jobb. Prinsen stämplar snart in som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris vilket innebär att han och prinsessan Marie stannar i Frankrike i minst tre år. 

Tanken var annars att prinsen och prinsessan skulle flytta hem till sin lyxvilla i Klampenborg och starta om livet i Danmark. Men så blir inte fallet och nu avslöjar Se og Hør att paret kommer dra in stora summor på att hyra ut det lyxiga boendet. 

Hyran ligger, enligt Se og Hør, på 110 000 svenska kronor i månaden, vilket skulle ge prins Joachim och prinsessan Marie hyresintäkter på närmare fyra miljoner under tiden i Paris. 

Lyxiga huset i Klampenborg – som är dyrt att hyra.
Foto: MÄKLARFIRMAN BOLIGA.DK
Prinsessan Marie och prins Joachim verkar trivas väldigt fint i den franska huvudstaden.
Foto: MARTIN HOEIEN / IBL/MEGA

Får 5,3 miljoner om året i apanage

Förra året fick prins Joachim och prinsessan Marie 5,3 miljoner i apanage. De kommer få liknande summor under sina år i Paris, vilket har lett till hård kritik. 

Kungahusexperten Søren Jakobsen var övertygad om att paret kunde glömma pengarna om de fortsatte sin vistelse utomlands. 

– Han kan bara göra anspråk på sitt fulla apanage om han kommer hem och åter träder in i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet, sa han då till Se og Hør. 

Men det danska folketinget gick emot traditionen och med 79 röster mot 16 röstades det nyligen igenom att miljonerna i fortsättningen ska skickas till Paris. 

Enligt kungahuset kommer prins Joachim och prinsessan Marie utföra vissa officiella plikter i hemlandet under sina år i Paris. Men då får de ta in på hotell. 

TV: Mer om det danska kungahuset

Hur bra koll har ni på prins Joachims mamma, drottning Margrethe?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!