Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessans möte med Barack Obama

Kronprinsessan Mary av Danmark har åkt till FN-högkvarteret i New York för att bland annat delta vid ett möte med generalförsamlingen. Foto: HBGBILD MEGA/IBL
Prinsessan Marie stannar hemma i Danmark – men åker till Kolding på Jylland för att träffa USA:s förre president Barack Obama. Foto: © PPE/HILDEBRANDT / STELLA PICTURES PPE
Barack Obama är huvudtalare vid ett event på Syddansk Universitet i danska Kolding nu på fredag. Foto: DAVID DERMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Danska kronprinsessan Mary och hennes svägerska, prinsessan Marie, deltar båda i den internationella toppolitiken den här veckan.

Mary är i New York för att bland annat vara med vid ett möte i FN – dagen efter att kronprinsessan Victoria har varit där.

Marie träffar USA:s ex-president Obama på en konferens.

Svenska kronprinsessan Victoria åkte till New York i torsdags för ett fem dagars besök.

Det avslutas på måndagen med att hon deltar vid generalförsamlingens ordinarie öppnande och träffar ambassadörerna för FN:s globala mål.

Victoria är en av 16 ambassadörer för Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group som arbetar för att främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Hon fokuserar på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Många kungligheter i New York

Norges kronprins Haakon, nederländska drottning Máxima och belgiska drottning Mathilde finns i New York under samma tid och deltar i FN-möten, skriver danska tidningen Billded-Bladet.

Men det ser inte ut som att de europeiska regenterna och tronföljarna kommer att få tid att träffas och umgås. Programmet är alltför fullpackat med annat.

Kronprinsessan Marys besök i New York varar söndag till tisdag. Även hon är med vid ett möte med FN:s generalförsamling, men först på tisdagen.

Engagemang för kvinnors rätt

Marys roll i sammanhanget är som galjonsfigur för FN:s befolkningsfond (UNFPA). Fonden håller möte om hur kvinnors rättigheter ska kunna skyddas i konflikthärdar som Sydsudan och Jemen.

Haakon engagerar sig för FN:s utvecklingsprogram UNDP, Máxima för ekonomiska och sociala förbättringar för låginkomsttagare och Mathilde för de hållbara utvecklingsmålen.

Prinsessan Marie stannar i och för sig kvar hemma i Danmark. Men på fredag möter hon en internationell superkändis – USA:s förre president Barack Obama.

Obama kommer till Jylland

Obama besöker Syddansk Universitet i Kolding på Jylland för att tala vid ett event med 200 särskilt inbjudna gäster, "A conversation with President Barack Obama".

Prinsessan Marie har en speciell relation till universitetet SDU som hon stöttar och försöker sprida kunskap om.

Hon besökte SDU:s avdelning i Odense så sent som i början av den här månaden.

Tidigare har hon till och med varit i Riyadh i Saudiarabien tillsammans med representanter för SDU, dit universitetet sålt en folkhälsoutbildning för kvinnor.