Här inviger prinsessan Marie den första butiken i Danmark som bara säljer andrahandssortering. Foto: STEFAN LINDBLOMHär inviger prinsessan Marie den första butiken i Danmark som bara säljer andrahandssortering. Foto: STEFAN LINDBLOM
Här inviger prinsessan Marie den första butiken i Danmark som bara säljer andrahandssortering. Foto: STEFAN LINDBLOM
Prinsessan Marie under World Food Summit som ägde rum i Köpenhamn i augusti förra året. Foto: ALL OVER PRESS DENMARKPrinsessan Marie under World Food Summit som ägde rum i Köpenhamn i augusti förra året. Foto: ALL OVER PRESS DENMARK
Prinsessan Marie under World Food Summit som ägde rum i Köpenhamn i augusti förra året.  Foto: ALL OVER PRESS DENMARK
Prinsessan Marie flyttade till Danmark och gifte sig med sin prins Joachim 2008. Foto: HANNE JUULPrinsessan Marie flyttade till Danmark och gifte sig med sin prins Joachim 2008. Foto: HANNE JUUL
Prinsessan Marie flyttade till Danmark och gifte sig med sin prins Joachim 2008.  Foto: HANNE JUUL

Prinsessans blixtresa – för att stoppa spillet

Publicerad

Prinsessan Marie, 41, är precis hemkommen efter ett blixtbesök i New York. 

Där har hon ägnat sig åt sin hjärtefråga – att stoppa matspillet. 

– Det är ett ämne som vi ofta diskuterade hemma och i skolan när jag var liten, har hon tidigare sagt. 

I tisdags landade danska prinsessan Marie på Kastrup efter ett blixtbesök i USA. New York är Maries favoritstad i hela världen och hon har tidigare berättat om sin kärlek till "The big apple". Det den ofta så påpassade prinsessan älskar mest är anonymiteten som jättestaden erbjuder. 

– Så snart jag kan, när det blir för mycket av uppmärksamhet och offentlighet i Danmark, så flyr jag till min favoritstad New York. Där kan jag gå omkring ostörd i den stora folkmassan, ingen känner igen mig, jag kan se ut som jag vill, säger hon till modemagasinet Costume. 

Reste med minister

Men under det senaste korta besökt fanns det troligen inte tid till att försvinna in i anonymiteten. Hon har haft möten med World Resource Institute som arbetar för att få fram lösningar för att minska matspill över hela världen. 

Bland annat har hon träffat organisationens president Andrew Steer och med på resan var den danska miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen. Fokus under besöket låg på hållbara matvaror och enligt Billedbladet fick prinsessan Marie med sig en hel del kunskap som hon kunde ta med sig hem till Danmark. 

 

LÄS MER: Drottning Margrethes lättnad – efter prins Henriks sjukdom

Prinsessan Marie på väg in till det danska kungahusets nyårsmottagning. Foto: HANNE JUUL

"Så blev jag uppfostrad"

Matspillet är en hjärtefråga för Marie. Hon engagerade sig mycket i World Food Summit som 2017 ägde rum i Köpenhamn.

– Jag har alltid varit uppmärksam på matspill. Så blev jag uppfostrad, säger prinsessan Marie i en film som publicerades i samband med World Food Summit.

Prinsessan Marie är född och uppvuxen i Frankrike, och Marie berättar om hur hon redan då påmindes om matspill och hungernöden över hela världen. 

– Jag är uppvuxen under 80-talet då Etiopien drabbades av en hungerkatastrof och även i Frankrike var vi chockade av hur det kunde hända. 

Invigde matbutik

Prinsessans engagemang mot matspillet visade sig också 2016 då hon invigde Danmarks första matvarubutik med ett utbud bestående av mat som annars skulle ha kastats.

– Det var mycket lyckat, prinsessan Marie är mycket engagerad i våra frågor och att bekämpa hunger, sa Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekreterare i Folkekirkens Nødhjælp då.

– Hon pratade om att det inte finns tillräckligt med mat i världen och att det är viktigt att vi tänker på hur mycket vi köper och slänger.

 

LÄS MER: Marie jobbar minst i det danska kungahuset

Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Hemkunskap i kungligt kök

Nästa steg för prinsessan i kampen mot matspill är att hon den 16 januari kommer ta emot en skolklass hemma i sitt och prins Joachims kök på Emiliekildevej i Köpenhamn. Enligt Avisen.dk ska skolklassen laga mat tillsammans med prinsessan och lära sig undvika matspill. 

Prinsessan Marie har lärt sig att älska det danska köket. I en intervju med det franska veckomagasinet Point De Vue berättade hon att hennes franska smaklökar har fallit pladask för både den smarriga fläsksteken och rågbrödet som kan bära det ena goda "smørrebrøds"-pålägget efter det andra.

Gymnasielärare – i franska

Skolklassens kungliga hemkunskapslektion är inte prinsessan Maries enda insats som lärare under den dagen. Hon ska också hålla i en lektion i franska på Vejen Gymnasium. 

Med sina rötter pratar Marie naturligtvis flytande franska så hon lär inte ha några problem med kunskaperna. 

Relaterade ämnen
Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag