Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Maries starka längtan – efter sina barn

Prinsessan Marie tillsammans med sin familj, maken prins Joachim och barnen Henrik och Athena.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Långa resor i tjänsten – samtidigt som barnen är hemma och längtar efter sin mamma. 

Det är danska prinsessan Maries verklighet. Nu berättar hon om hur det är att ha barnen Henrik och Athena på hemmaplan när hon är ute på sina uppdrag. 

– Självklart saknar jag dem riktigt mycket. Men vi försöker prata och skriva till varandra varje dag, säger hon till BT

Prinsessan Marie har precis avslutat en resa i Uganda för Folkekirkens Nødhjælps räkning. Under flera dagar har hon rest runt i landet och besökt flera olika utvecklingsprojekt. 

Det är långt ifrån första gången Marie är på uppdrag i länder långt bort i världen. Med rollen som prinsessa följer en hel del plikter – men Marie tar också på sig arbete i flera olika välgörenhetsorganisationer. 

När prinsessan Marie har varit i väg på sina resor är det viktigt för henne att noggrant berätta för sina barn, prins Henrik och prinsessan Athena, om vad hon gjort och var hon varit. 

– Först förklarar jag för dem varför jag reser från dem och hur viktigt det är. Jag förklarar saker jag fått vara med om och berättar om klimat, matspill och om människors olika villkor i världen. Och de är riktigt nyfikna, de vill lära sig och ställer frågor, säger Maria till BT

Även om prinsessan Marie får uppleva och se hemska saker under resor berättar hon om det för sina barn. 

– Det är viktigt att barnen redan från ung ålder lär sig att se hemska saker. Jag tror det kan göra att de inspireras till att hjälpa i framtiden. Förhoppningsvis är det så. 

Prinsessan Marie är engagerad i Folkekirkens Nødhjælp vilket gör att hon med jämna mellanrum får resa till platser där hennes hjälp kan behövas. På bilden är hon i Etiopien, nyligen var hon i Uganda.
Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK

Återvänder till Danmark?

Men under resorna är längtan efter barnen stor, även om hon vet att de har det bra hemma hos pappa, prins Joachim, i Paris. 

Under slutfasen av resan till Uganda berättade hon för BT om hur det är att vara nästan 10 000 mil från sina barn. 

– Självklart saknar jag dem riktigt mycket. Men vi försöker prata och skriva till varandra varje dag. Jag fick precis ett meddelande från min lille Henrik som undrade om jag hade det bra. Jag gläder mig åt att snart få träffa dem igen. 

Prinsessan Marie och familjen flyttade till Paris i slutet av sommaren för att hennes man, prins Joachim, skulle kunna studera på den ansedda militärskolan École Militaire. 

Det var sagt att vistelsen i Frankrike skulle bli ettårig – men nu verkar det inte lika självklart att familjen återvänder till Danmark. I en intervju tidigare i veckan fick prinsessan Marie frågan om hon kan svara på om familjen kommer hem i sommar. 

– Nej, det kan jag inte, sa hon då. 

https://www.instagram.com/p/B9CUnlRg0Dc/

TV: Vem är vem i den danska kungafamiljen?

Drottning Margrethe sitter på toppen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!