Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Maries plan för barnen inför flytten

Foto: MARTIN HOEIEN/ALLER/MEGA / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
Foto: HBGBILD / MEGA / HBGBILD / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY

Prinsessan Marie förbereder sig själv och sina barn inför flytten till Paris. 

Hon vågar inte sätta prinsessan Athena och prins Henrik i en lokal skola. 

– Deras franska är inte tillräckligt bra, säger hon i en intervju med magasinet Point de Vue. 

Prins Joachim ska i sommar påbörja en avancerad utbildning vid École Militaire i Paris. Den kommer pågå sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin fru prinsessan Marie och deras två gemensamma barn prins Henrik, 9, och prinsessan Athena, 7. 

Nu berättar prinsessa Marie om sina tankar inför flytten till Frankrike – och hur hon förbereder sina barn inför äventyret i sitt gamla hemland. 

– Flytten kommer vara en viktig fas i deras liv och det är jag väldigt glad för, säger hon i en intervju i magasinet Point de Vue, rapporterar BT. 

”Jag pratar självklart franska med dem”

Att flytta utomlands kan vara speciellt när man är barn, det gäller självklart även om man är prins eller prinsessa. Och trots att mamma Marie är från Frankrike så tvivlar hon på att de är tillräckligt förberedda. 

– Mina barn träffar inte min familj särskilt ofta, och de känner inte till deras franska kultur särskilt väl. Jag pratar självklart franska med dem, men jag tycker inte deras franska är tillräckligt bra, säger Marie. 

För att undvika en total kulturkrock kommer barnen inte gå i en helfransk skola. Det blir i stället en internationell variant där de kommer umgås med barn från världens alla hörn, men på lektionerna talas det franska. 

– Den här skolan är en bra kompromiss eftersom de kommer träffa barn från hela världen. Jag har alltid fått en internationell utbildning och jag tycker det är helt fantastiskt. Det är en gåva till barnen.

Prinsessan Maries välgörenhetsprojekt

Prinsessan Marie ska inte bara vara maka och mamma under året i Paris. Hon hoppas kunna fortsätta med sina välgörenhetsprojekt i Danmark och Frankrike. Hon är bland annat väldigt engagerad i kampen mot matspill. 

– Jag hoppas jag kan fortsätta med det arbetet i Paris med hjälp av ambassaden. Jag kommer att fortsätta jobba på som jag alltid gjort, säger prinsessan.