Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Maries ord efter makens flyttbesked

Prinsessan Marie får flytta till sitt hemland Frankrike. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS
Prins Joachim har kommit in på en hög militärutbildning i Paris. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS
Prins Joachim och prinsessan Maria har varit gifta i tio år. Foto: DAN MARIEGAARD / ALL OVER PRESS

Prins Joachim har kommit in på en militärutbildning i Paris. 

Då får familjen packa väskorna och följa med. Nu har hans fru, prinsessan Marie, uttalat sig om flytten. 

– Det kommer bli en spännande utmaning, säger prinsessan, enligt Ekstrabladet. 

Under onsdagen kom beskedet att 49-årige prins Joachim som förste danske officer någonsin erbjudits och accepterat en plats vid École Militaire i Paris.

Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Paris. I sommar går flyttlasset.

Prins Joachims fru, prinsessan Marie, kommer från Frankrike och lite överraskande blir nu alltså en flytt till hemlandet. 

Under onsdagskvällen dök hon upp på en modeuppvisning på Hotel d'Angleterre under Copenhagen Fashion Week. Enligt Ekstrabladet var det ingen i det samlade pressuppbådet som visste att prinsessa skulle dyka upp men de passade ändå på att byta några ord med henne om den stundande flytten till Paris. 

– Det kommer bli en spännande utmaning, sa hon när hon var på väg in. 

Sen avbröt hon den korta frågestunden. 

– Nu vill jag gärna gå in och njuta av en modeshow, sa hon och tog med sig sitt entourage in i salongen. 

 

Prins Joachim tar med sig hustrun Marie och sina två yngsta barn till Paris. Prins Nikolai och prins Felix stannar hemma hos mamma Alexandra. Foto: STELLA PICTURES

”Joachim hittar sin roll”

Prinsfamiljens flytt till Paris kom lite överraskande för de danska kungahusexperterna. Det är inte ovanligt att medlemmar av kungafamiljen utbildar sig utomlands, men det brukar oftast vara tidigare i livet. 

Historikern och kungahusexperten Lars Hovbakke Sørensen ser flytten och militärutbildningen som ett tecken på att prins Joachim håller på att hitta sin plats. 

– Efter att han gav upp lantbruket och Schackenborg slott fick han mycket kritik för att han saknade något han brann för. Det är han på väg att lösa nu. Han är på väg att hitta rollen som kännetecknar honom som prins, säger han till TV2

När nu prins Joachim väljer att gå en hög militärutbildning tror Lars Hovbakke Sørensen att det danska kungahuset kan närma sig rollen man hade förr i tiden då man hade stor inblick i vad som hände militärt och politiskt. 

– Försvarets högsta ledning bör framöver kunna använda sig av hans konkreta kunskaper, säger han.