Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Maries ilska mot danskarna: ”Ska vara stolta”

Här är medlemmarna i danska kungafamiljen.
Prinsessan Marie har tröttnat på all kritik som riktas mot hennes man prins Joachim. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim har förutom prinsessan Marie tagit med sig barnen prins Henrik och prinsessan Athena. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Prins Joachim har fått mycket kritik efter att han flyttat till Paris – och tagit med sig sitt danska apanage

Men nu har hans hustru tröttnat – och går till motattack.

– Kritiken är fullkomligt orimlig. Ni ska vara stolta över honom, rasar prinsessan Marie. 

Debatten har gått hög ända sedan prins Joachim i början av året offentliggjorde att han skulle ta med sig familjen till Paris för att inleda studier på den ansedda militärskolan École Militaire.

Som så ofta annars handlar diskussionen om pengar. 

I den danska grundlagens kapitel 2 står det under avdelningen Kungahuset att ”det årliga apanaget inte kan användas utanför rikets gränser utan Folketingets samtycke”. 

När prins Joachim berättade om flytten hade folketinget, den danska motsvarigheten till svenska riksdagen, inte gett sitt godkännande. Ändå tar han med sig apanaget, 420 000 svenska kronor i månaden, till Paris. 

”Det är praxis att de kungliga kan ta emot sitt apanage utomlands utan ett godkännande i folketinget när det handlar om en utbildning av tillfällig karaktär”, skrev då det danska hovet i ett uttalande som fick kritik. 

– Det krävs en grundlig förklaring till det uttalandet, man kan inte bara tolka grundlagen efter vad som passar en, sa Søren Søndergaard från partiet Endhedslisten. 

I samband med en middag i Paris berättade prins Joachim att han uppmuntrades av drottning Margrethe att hoppa på utbildningen i Paris. Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM / NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Prinsessan Marie slår tillbaka

Nu har prins Joachim flyttat till Paris – och den tuffa kritiken har fortsatt

– Han har inget att komma hem till om jag ska vara ärlig, och jag tror att Joachim skulle må bäst av att inte komma hem. Kungahuset lever lyckligare utan honom, sa kungahusexperten Søren Jakobsen nyligen. 

Prins Joachim har känt sig tvungen att försvara sig. 

– Vet ni vad? Jag är här i Frankrike för Danmarks skull och det här är ingen lätt uppgift. Jag vill också lägga till att jag blev uppmuntrad att hoppa på den här utbildningen, även av drottningen, sa han i samband med en middag i Paris rådhus.

Men nu har prinsessan Marie tröttnat på kritiken och skitsnacket. När den danska tidningen Se og Hör träffar henne i Paris sparar hon inte på krutet. 

– Kritiken är fullständigt orimlig i förhållande till vad han gör, jag kan inte förstå det, säger hon. 

Prinsessan Marie och prins Joachim har fått vänja sig vid att ofta vara i bakgrunden när den danska kungafamiljen träffas. Foto: FLEMMING JEPPESEN/ALLER

”Fått allt serverat på silverfat”

Se og Hör frågar ”Är du stolt över din man?”. Då svarar prinsessan Marie snabbt:  

– Självklart är jag det. Ni ska också vara stolta över honom!

Kungahusexperten Søren Jakobsen hoppas att prins Joachim nu tar chansen och visar Danmark att han kan stå på egna ben. 

– Nu ska han visa att han kan skaffa sig ett jobb, fram tills nu har han fått allt serverat på ett silverfat tack vare sin prinstitel. Det här är en rejäl prövning och han är för första gången i sitt liv riktigt pressad. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp