Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Maries ärliga ord till barnen om världen

Hela familjen samlad. Här syns prinsessan Marie med maken prins Joachim samt hans söner från äktenskapet med grevinnan Alexandra, prinsarna Nikolai och Felxi, samt syskonen Athena och Henrik. Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Prinsessan Maries engagemang i välgörenhets- och frivilligorganisationer är omtalat och välkänt. Foto: © PPE/HILDEBRANDT / STELLA PICTURES PPE

I sitt arbete som beskyddare för Folkekirkens Nødhjælp har prinsessan Marie på nära håll fått se mycket av det värsta i världen.

Hon ser det som sin uppgift att berätta om de svåra upplevelserna – även för sina barn.

Hur hård verkligheten än är.

Precis som sin svägerska, kronprinsessan Mary, är Marie djupt engagerad i välgörenhetsfrågor. Båda kvinnorna utnyttjar intresset för det danska kungahuset genom personlig närvaro och stöttning i en rad frivilligorganisationer.

Sedan flera år tillbaka är prinsessan Marie utsedd beskyddare för Folkekirkens Nødhjælp och har i den rollen besökt flera utsatta länder, bland andra Burma, Kambodja och Etiopien.

Prinsessan berättar för att stärka barnen

Resorna har gjort starka intryck på prinsessan och för att ytterligare öka medvetenheten om hur det ser ut väljer hon att berätta om sina upplevelser.

– Personligen har jag alltid haft ett stort intresse för nödhjälpsarbete. Det är naturligtvis något helt annat när man är i de här länderna, men för mig är det naturligt att vilja hjälpa till och se hur det är i verkligenheten. För mig är det vitkigt att berätta om hur det är när jag kommer hem till Danmark igen, säger hon till den danska tidningen BIlled-Bladet.

Även hennes egna barn, prinsessan Athena, 6, och prins Henrik, 9, får höra och se om hennes resor.

– Jag berättar mycket för mina barn och visar dem bilder och förklarar vad det är som sker, säger hon till tidningen i samband med Folkemødet på Bornholm där hon deltog i en fotoutställning om det farliga arbetet med att röja minor som lämnats kvar efter strider i det krigsdrabbade Sydsudan.

Prinsessan: Barnen förstår mer än man tror

Enligt prinsessan Marie är det ett sätt att rusta dem, och alla barn, inför framtiden genom att vara öppen med hur verkligheten ser ut.

– Barn kan förstå mycket mer än vad vi tror och de har också stor lust till att verkligen höra historierna och berättelserna, säger hon till Billed–Bladet.