Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Marie berättar om makens skräckdygn

Vem är vem i det danska kungahuset?
Prinsessan Marie invigde en konstutställning under helgen och berättad om det nya livet efter prins Joachims blodpropp i hjärnan.Foto: NIVIERE DAVID/ ABACAPRESS/ STELLA PICTURES
Prinsessan Marie och prins Joachim har varit gifta i 12 år.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Plötsligt föll prins Joachim ihop under semestern i Sydfrankrike.

Nu berättar prinsessan Marie om skräckdygnen när maken drabbades av en blodpropp i hjärnan.

– Det var en fruktansvärd upplevelse, säger hon.

Det var den 24 juli som prins Joachim plötslig sjönk samman hemma i familjens vinslott i Frankrike, Château de Cayx. Han hade drabbats av en blodpropp i hjärnan men familjen agerade snabbt och prinsen fördes till universitetssjukhuset i Toulouse och opererades. 

Efter ett par dygn kunde sjukhuset meddela att faran var över för prinsen. Operationen hade gått bra och han bedömdes då inte riskera några framtida men. 

Åtta veckor senare är prinsen tillbaka i hemstaden Paris. Under helgen invigde hans fru, prinsessan Marie, en konstutställning på ett av stadens museer. Då berättade hon om de skräckfyllda dagarna i Sydfrankrike. 

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Men nu har han det bra, och vi har det bra allihop. Jag är glad över att vi kan ha en vardag igen, sa hon enligt Se og Hør.  

Prinsessan Marie invigde konstutställningen ”L'Âge d'or de la peinture danoise” (Danska målningens guldålder) på Petit Palais i Paris.Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS / STELLA PICTURES
Hon uttalade sig då om de hemska dygnen i somras.Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS/STELLA PICTURES
Utställningen hade fokus på dansk konst.Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS / STELLA PICTURES
Prinsessan Marie säger att hon har fått mycket stöd av barnen efter att prins Joachim drabbats av en blodpropp i hjärnan.Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS / STELLA PICTURES

”Kanske kan glömma”

Prinsessan Marie fick frågan hur prinsparets barn har hanterat den här upplevelsen.

– De har varit ett fantastiskt stöd för mig, svarade prinsessan. 

Häromdagen tog prins Joachim ett stort steg tillbaka mot ett normalt liv då han påbörjade sin anställning som försvarsattaché på danska ambassaden i Paris. 

– Jag måste säga att det här är något jag har sett fram emot otroligt mycket. Framförallt efter den här sommaren, som för mig personligen har varit en icke-sommar, sa prinsen till pressuppbådet som hade samlats utanför ambassaden vid arbetsdagens start. 

Prinsessan Marie är glad över att livet för sin make så smått har börjat återgå till det normala. 

– Han hade sett fram emot att komma i gång igen. Så nu kan vi kanske glömma bort lite vad som har hänt, säger hon. 

Prins Joachim möttes av ett pressuppbåd när han kom till första arbetsdagen på nya jobbet.Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prinsen promenderade elegant till jobbet iförd kostym och munskydd.Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Läkaren är bekymrad

Men alla jublar inte åt att prinsen börjat nya jobbet så snart efter blodproppen. En av dessa är läkaren Charlotte Bøving som ofta syns i dansk tv. 

– Det är viktigt att han får återhämta sig så att han inte drabbas av onödig stress. För det kan göra att det tar ännu längre tid, säger hon till Se og Hør. 

Hon hoppas att prinsen nu får lugn och ro så att hans kognitiva funktioner kan återhämta sig. 

– När jag läste att han skulle ha återhämtat sig helt och hållet så tänkte jag ”okej, det låter ju rosenskimrande” men det kan alltid finnas koncentrationssvårigheter, problem med minnet och ökad trötthet. 

TV: Fler nyheter från Danmark

Under den senaste tiden har antalet konstaterade coronafall ökat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!