Prinsessan Estelle har nu fått en egen ponny

Här är Estelles nya häst Gullvida.
Foto: Hovet

BORGHOLM. Kungafamiljen har alltid haft ett stort intresse för hästar. För både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har somrarna Solliden inneburit en hel del ridning. Nu har lilla Estelle fått en egen ponny.

– Hon heter Gullvida och är så söt, som en gräddbakelse, avslöjar Birger Ramnebrink som är ordförande i Ölandshästen.

Klart att lilla Estelle ska ha en egen ponny. Ja, så resonerade Birger Ramnebrink, ordförande i Ölandshästen när han i ettårspresent gav Estelle en egen ponny att ha fri tillgång till när hon vistas på Solliden. Det avslöjar kungavännen Victoriadagens ansvarige, Kay Wiestål för Kvällsposten.

Birger Ramnebrink, ordförande i Ölandshästen såväl som i Ölands ryttarförening, bekräftar att Estelle har fått en ponny.

Den heter Gullvida

– Det är en liten palominofärgad ponny, det vill säga ljusgul med vit man och svans. Hon heter Gullvida och är så söt, som en gräddbakelse, avslöjar han.

Gullvida har samma storlek som en kungshäst och är en minivariant av ölandshäst. Hon mäter endast 1.05 meter i mankhöjd. Tanken med presenten är att Estelle, precis som hennes mamma och moster Madeleine ska få möjlighet att ägna sig åt ridsport under somrarna på Öland.

– I princip alla i kungafamiljen, förutom Silvia, är ju häst- och ridintresserade, både Madeleine och kronprinsessan Victoria har ridit på Solliden. Det känns kul att hålla liv i traditionen, tillägger Birger Ramnebrink.

I skrivande stund har 1,5 år gamla Estelle och 3-åriga Gullvida ännu inte träffats men hovmarskalken har lovat att besöka stallet och bekanta sig med den lilla ponnyn i dagarna.

Vill väcka ridintresset

– Jag vet inte om Victoria, Daniel och Estelle följer med då, man kan ju hoppas. Det vore kul, säger Birger Ramnebrink.

Men kan lilla Estelle rida på ponnyn än?

– Kanske inte just den, då kan vi i stället ta ut någon annan som passar bättre för att väcka ridintresset och är mer lämpad. Gullvida är en häst som hon ska växa upp tillsammans med och sen får hovstallet forma den lilla hästen till prinssessan, det finns ju resurser.

Överhovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister är nära vän till familjen och också en av de första som fick träffa Estelle som nyfödd. Hon har tillbringat många somrar på Solliden och tror att Estelle kommer att ha stor glädje av ponnyn.

– Både Victoria och Madeleine har ridit mycket under somrarna på landet. Madeleine tävlade ju också. Men Estelle är ju så pass liten än så länge, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!