Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Athenas unika sits: ”Ett inte så kungligt liv”

Vem är vem i det danska kungahuset?
Födelsedagsbilderna på prinsessan Athena är tagna av hennes mamma, prinsessan Marie. Foto: Prinsessan Marie
Åttaårs-jubilaren tillsammans med familjens hund Cerise.Foto: Prinsessan Marie
Storebror prins Nikolai har en modekarriär som inte är så värst klassiskt kunglig. Foto: YANNIS VLAMOS/SHUTTERSTOCK

För 100 år sedan hade det danska kungahusets yngsta prinsessa haft rollen som en värdefull bytesvara. 

Men när prinsessan Athena nu fyller åtta år ser framtiden ut att kunna levas i full frihet. 

– Hon kommer säkert få en vanlig utbildning och ett arbete i en bransch som inte har något att göra med att vara kunglig, säger kungahusexpertern Michael Bregnsbo till BT.

Traditionsenligt lägger det danska kungahuset ut bilder på drottningens barnbarn när de fyller år. 

På fredagen fyller minstingen Athena åtta år – men nu talar allt för att resten av hennes liv inte blir så värst traditionsenligt överhuvudtaget. 

Athenas pappa prins Joachim har nyligen slagit sig loss från de kungliga bojorna när han flyttade till Paris och startade en ny karriär. Han har klar för sig hur sina fyra barns framtid ska bli. Eller inte bli, rättare sagt. 

– De ska för guds skull inte bli som deras far. Det mönster jag tidigare inte har vågat bryta ska inte hindra dem. Inget är förbjudet för dem, sa prinsen i dokumentären ”Prins Joachim berättar”. 

Och nu, i samband med prinsessan Athenas åttaårsdag, spår kungahusexperten Michael Bregnsbo att prins Joachims önskan uppfylls. 

Prins Joachim kommer inte ställa några kungliga krav på sina barn. Tvärtom. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

”Luktar mer kändiskultur”

Det kommer, enligt Bregnsbo, inte ställas några speciella krav på vilken utbildning eller yrke prinsessan kommer att välja. 

– Det blir säkert ett liv som inte är så prinsessigt. Hon får säkert en vanlig utbildning och ett arbete i en bransch som inte har något att göra med att vara kunglig, säger han. 

Han berättar att prinsessan hade spelat en helt annan roll om hon hade fötts för 100 år sedan. 

– Förr skulle en prinsessa gifta sig med en utländsk kung eller prins vilket var ett led i landets utrikespolitik, men så är det ju inte längre. 

När det gäller att bryta mot kungliga normer har Athena en förebild i sin storebror prins Nikolai som har gjort stor succé inom modevärlden. I fredags var han en av modellerna som visade modehuset Diors vinterkollektion. Han gick på catwalken i svarta byxor och ljus skjorta med en gigantisk Dior-logga över bröstet. Tillbakastruket hår och ett örhänge i ena örat.

– Det luktar ju mer som kändiskultur än kunglig kultur, säger historikern Sebastian Olden-Jørgensen.