Att leva med ett organ som inte fungerar som det ska kan vara både tungt och smärtsamt. Det vet prins Daniel. Han föddes med en njursjukdom som gjorde att han vid en ålder av 35 var så illa däran att han behövde bli transplanterad. Det var året före hans bröllop med kronprinsessan Victoria.
Paret strålade av kärlek. Men inombords plågades prins Daniel av sin sjukdom.
Få kände till hans lidande den där tiden innan transplantationen. Bara de allra närmsta visste att han var svårt sjuk.
– Att må så dåligt som jag gjorde då är verkligen inget jag önskar att någon ska behöva gå igenom, säger prins Daniel.
Gick i dialys flera dagar i veckan
Räddningen fanns inom familjen. Det var Olle Westling, prins Daniels då 64-årige pappa, som kunde hjälpa sonen ur den smärtsamma perioden, genom att donera sin ena njure till honom.
– Innan jag fick en ny njure gick jag i dialys flera gånger i veckan. Tack vare min pappa som skulle donera visste jag att det var en tillfällig period, säger prins Daniel.
Han känner stor tacksamhet över att ha fått en ny chans till ett friskt liv. Endast 30 procent av alla som är i behov av en ny njure har någon i familjen som vill och är kapabel att donera.
– Jag är väldigt tacksam. Att ge en människa livet åter är nog det bästa man kan göra. Jag har haft en otrolig tur att ha någon i min nära omgivning som kunde – och ville – ge ett organ.
För de flesta är ett donerat organ från en avliden person ofta den enda möjligheten att nå drömmen om en transplantation. Majoriteten av dem som är i behov av en ny njure är med andra ord hänvisade till väntelistan. Och den är lång.
100 dör i väntan på nytt organ
Prins Daniel vet hur det känns att leva med ett sjukt organ, och han känner med dem som i slutändan inte haft samma tur som han själv. Men det skulle kunna vara annorlunda, menar prinsen.
– Självklart har jag blivit mer medveten om problematiken kring att så få tagit ställning till om de vill donera. I dag står över 800 svenskar i kö för att få ett nytt organ och varje år dör över 100 människor i sin väntan. Många gör det helt i onödan för att inte fler tagit ställning, säger prins Daniel.
Prinsens föräldrar har själva kommit att engagera sig i frågan efter att ha sett sonen sjuk. Olle Westling sitter numera i styrelsen för Njurförbundet.
– Det är ju inte så konstigt att man engagerar sig när det hänt ens eget barn, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.
Nedsatt njurfunktion beskriver han som en dold folksjukdom, något var tionde svensk påverkas av på ett eller annat sätt. Håkan Hedman menar att prinsens njurtransplantation inneburit ett folkligt kunskapslyft i både frågan om njursjukdomar, organdonation och vikten av att ta ställning.
"Utomordentlig ambassadör"
– Han har gett njurtransplantation ett ansikte. Han är en utomordentlig ambassadör, säger Håkan Hedman.
Och prinsen själv är tydlig med sitt budskap:
– Om man är beredd att ta emot ett organ så borde man också vara beredd att ge.
Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!