Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsens egna ord om missnöjet i familjen

Så levde prins Henrik under åren i Danmark
Prins Joachim fick en stroke förra året – men klarade sig utan men efteråt.
Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prins Joachim, här tillsammans med svenska kronprinsessan Victoria.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim med sin fru Marie.
Foto: PALLE PETER SKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att hitta sin roll i det danska kungahuset har inte varit enkelt för prins Joachim.

I en öppenhjärtig intervju berättar prinsen, bosatt i Frankrike, hur han känner igen sig i sin pappas missnöje – och hur det är att vara i skuggan av sin bror, kronprins Frederik.

– Mellan oss är det mer komplicerat, säger han till franska magasinet Point de Vue enligt BT.

Prins Joachim av Danmark har gått en annan väg än sina familjemedlemmar.

2019 meddelade det danska hovet att prins Joachim och prinsessan Marie skulle lämna Danmark tillsammans med sina yngsta barn, prins Henrik och prinsessan Athena, och flytta till Frankrike. Sedan dess har familjen varit bosatt i Paris, men någon vidare förklaring till situationen inom kungafamiljen har inte kommit.

Fram till nu.

I en intervju med det franska magasinet Point de Vue öppnar prins Joachim för första upp om sina kluvna känslor inför att vara en del av kungafamiljen – bland annat om att hamna i skuggen av sin äldre bror, kronprins Frederik, som har en mer självklar roll.

– Mellan oss är det mer komplicerat. Kronprinsen ska helt enkelt följa sakens gång. Men inte någonstans definieras det vad som väntas av nummer två och hans hustru, varken i skrift eller i tal, säger han enligt BT.

Hyllar prins Harrys beslut

Redan i början på 2000-talet var drottning Margrethes make, prins Henrik, inne på samma problematik – att vara en utpräglad ”nummer två”.

– Min far stiftade bekantskap med samma otillfredsställelse och förmådde aldrig få klargjort sin plats i kungafamiljen, säger prins Joachim nu.

I samma intervju ger prins Joachim uttryck för sin förståelse för prins Harrys uppbrott med det brittiska kungahuset. Han säger att han har enormt mycket respekt för prins Harry och att han är ”mycket modig” som följde sitt hjärta.

Prinsessan Marie och prins Joachim har bott i Frankrike sedan 2019.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Prinsessan Marie: ”Känner mig friare”

Prins Joachim och prinsessan Marie har samtidigt varit inne på att det inte helt och hållet var deras beslut att flytta till Frankrike.

Men nu när det är gjort känner sig prinsessan Marie mer fri, berättar hon.

– Det stämmer att jag känner mig friare. Det här kan ge oss en möjlighet att hitta vår plats, alltid med uppdraget att representera familjen och vårt land på ett gott sätt, säger hon till det franska magasinet enligt BT.

https://www.instagram.com/p/COup1HcHFif/

FLER NYHETER: Se bilderna på prinsessan Athenas nya liv i Paris

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!