Nu kanske prinsen får mer tid över till sin fru, prinsessan Marie. Foto: Thorkild AmdiNu kanske prinsen får mer tid över till sin fru, prinsessan Marie. Foto: Thorkild Amdi
Nu kanske prinsen får mer tid över till sin fru, prinsessan Marie.  Foto: Thorkild Amdi
Prins Henrik och drottning Margrethe får klara sig utan prins Joachim i skogen. Foto: Hanne JuulPrins Henrik och drottning Margrethe får klara sig utan prins Joachim i skogen. Foto: Hanne Juul
Prins Henrik och drottning Margrethe får klara sig utan prins Joachim i skogen. Foto: Hanne Juul
För bara någon vecka sedan var prins Henrik ute i skogen och jagade med sina kamrater. Foto: Dan MariegaardFör bara någon vecka sedan var prins Henrik ute i skogen och jagade med sina kamrater. Foto: Dan Mariegaard
För bara någon vecka sedan var prins Henrik ute i skogen och jagade med sina kamrater.  Foto: Dan Mariegaard

Prinsen stoppas efter onödig pappersmiss

Publicerad

Den danske prinsens misstag kan stå honom dyrt.

Prins Joachim struntade i att skicka in uppgifter på antal vilt han skjutit under jaktåret.

Nu har hans jakträtt dragits tillbaka.

– Om en jägare inte uppfyller reglerna som finns förlorar vi de sociala kontrakt som finns och som vi har med samhället, säger Torsten Søndergaard, presschef på danska jägarförbundet.

Att den danske prinsen har ett stort jaktintresse är väldokumenterat. Ofta jagar han med sina vänner i skogarna på Nordsjälland.

Men nu verkar Joachim få se sig om efter ett nytt fritidsintresse.

Årligen ska varje dansk jägare rapportera in till Naturstyrelsen hur mycket vilt de har skjutit under jaktåret.

Inför jaktsäsongen 2015/2016 missade prinsen det. Och trots flera påminnelser fick Naturstyrelsen aldrig in något som visade hur många djur Joachim skjutit.

Ignorerade brev

Nu kan prinsens dagar som jägare vara räknade – åtminstone fram till nästa jaktår.

Dokumentet skulle vara inskickat den första april 2015 för att en licens skulle utfärdas kommande jaktår. Men trots Naturstyrelsen gav prins Joachim och 8000 andra jägare som missat att skicka in uppgifterna en tidsfrist till den 22:a april.

"Din jaktlicens kan för tillfället inte förlängas. Anledningen är att Naturstyrelsen inte har mottagit någon information om hur mycket vilt som skjutits för jaktåret 2014, vilket är en förutsättning för att få en förlängd jakträtt", skrevs i ett brev som skickades ut till samtliga som inte skickat in uppgifterna.

En månad sen

Först en månad senare: den 6:e maj, upplyste prins Joachim om antalet vilt som han skjutit 2014. Men det räckte alltså inte för att få jakträtten förlängd.

Prinsen har ett väldokumenterat intresse för jakt. Men att han ändå skulle ha varit ute och jagat tyder ingenting på.

– Det är olovligt att gå på jakt utan jakträtt. Om en jägare inte uppfyller reglerna som finns förlorar vi de sociala kontrakt som finns och som vi har med samhället, säger Torsten Søndergaard, presschef på danska jägarförbundet till den danska tidningen BT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag