Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsen om lyxresorna – "Har gjort min plikt"

Hårt upptagen. Prins Henrik har fått hård kritik för att han avstått de officiella uppdragen och låtit drottningen sköta allt sådant själv. Men en titt i kalendern visar att han stundtals haft fullt upp ändå. Bara i maj månad hade han tolv uppdrag, enligt kalendern. Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
På nyårsafton lät drottning Margrethe meddela att hennes make, prins Henrik, skulle gå i pension. Beskedet slog ner som en bomb. Foto: Ppe / DDP IMAGES/PPE BULLS 000HJVMW
"Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark," säger prinsen om sitt kungliga uppdrag. Foto: Tomas Leprince

Vid årsskiftet gick prins Henrik, 82, i pension och har sedan dess levt livet - stundtals långt från officiella plikter och drottning Margrethe.

Men den färgstarke prinsens till synes sorglösa liv med eviga semesterutflykter har fått hård kritik i Danmark – i en exklusiv intervju med tidningen BT bemöter han kritiken.

– Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark, säger prinsen.

Sedan drottning Margrethe släppte nyårsbomben om prinsens tillbakadragande i vintras har han knappts synts till hemma på Amalienborg. I stället har prins Henrik tillbringat en hel del tid på diverse semestrar, något som fått ilskan att börja koka i drottningdömets Danmark.

En tidigare genomgång från i våras av tidningen BT visade att prinsen, sedan han gick i pension, på bara några veckor hunnit med inte mindre än fyra utlandsvistelser.

Bland annat for han på en 24-dagarssemester hos sin gode vän, hotellmagnaten Enan Kalay i Egypten, och i slutet av februari flög han till "Atlantens pärla" Maderia där han spelade bridge och umgicks med goda vänner i en vecka.

Såg knappt drottningen

De många utflykterna innebar att prins Henrik och drottning Margrethe knappt såg röken av varandra under årets sex första veckor eftersom hon var hemma och utförde officiella uppdrag.

För detta fick prinsen motta hård kritik. Men i en intervju med BT i samband med hans födelsedag tidigare i juni, försvarar han sig.

Bland annat värjer han sig mot beskrivningen av att han har gått i pension.

– Åh, man kallar det för pension, men man blir inte pensionär när man är kunglig, förklarade den franskfödde prinsen när han tog emot tidningen på sitt vinslott i sydfranska Cahors.

Trots nedtrappningen har prins Henrik ändå utfört ett antal uppgifter, skriver BT. En titt i hans kalender visar att det stundtals har varit fullt upp. I maj hade han bland annat tolv officiella uppdrag.

Prinsen: "Det är min plikt"

– Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark. Det är min plikt, som jag är mycket glad för, säger han till BT.

Vistelsen på ägorna i moderslandet verkar ha gjort prinsen gott. När han kom hem till Danmark i helgen gav han ett piggt intryck, skriver Ekstrabladet.

Tidningen konstaterar att prinsens nyodlade och gråsprängda skägg skulle göra alla "hipsters på Vesterbro avundsjuka".

Prinsen var på gott humör när Ekstrabladet hälsade honom "välkommen hem" och frågade om det möjligtvis var dags att åka på semester igen.

– Ja, nu är det semestertider för de kungliga, svarade prinsen med ett leende inför avresan till semestervistelsen i Århus.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!