Hårt upptagen. Prins Henrik har fått hård kritik för att han avstått de officiella uppdragen och låtit drottningen sköta allt sådant själv. Men en titt i kalendern visar att han stundtals haft fullt upp ändå. Bara i maj månad hade han tolv uppdrag, enligt kalendern. Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJICHårt upptagen. Prins Henrik har fått hård kritik för att han avstått de officiella uppdragen och låtit drottningen sköta allt sådant själv. Men en titt i kalendern visar att han stundtals haft fullt upp ändå. Bara i maj månad hade han tolv uppdrag, enligt kalendern. Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Hårt upptagen. Prins Henrik har fått hård kritik för att han avstått de officiella uppdragen och låtit drottningen sköta allt sådant själv. Men en titt i kalendern visar att han stundtals haft fullt upp ändå. Bara i maj månad hade han tolv uppdrag, enligt kalendern. Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
På nyårsafton lät drottning Margrethe meddela att hennes make, prins Henrik, skulle gå i pension. Beskedet slog ner som en bomb. Foto: Ppe / DDP IMAGES/PPE BULLS 000HJVMWPå nyårsafton lät drottning Margrethe meddela att hennes make, prins Henrik, skulle gå i pension. Beskedet slog ner som en bomb. Foto: Ppe / DDP IMAGES/PPE BULLS 000HJVMW
På nyårsafton lät drottning Margrethe meddela att hennes make, prins Henrik, skulle gå i pension. Beskedet slog ner som en bomb. Foto: Ppe / DDP IMAGES/PPE BULLS 000HJVMW
"Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark," säger prinsen om sitt kungliga uppdrag. Foto: Tomas Leprince"Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark," säger prinsen om sitt kungliga uppdrag. Foto: Tomas Leprince
"Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark," säger prinsen om sitt kungliga uppdrag. Foto: Tomas Leprince

Prinsen om lyxresorna – "Har gjort min plikt"

Publicerad

Vid årsskiftet gick prins Henrik, 82, i pension och har sedan dess levt livet - stundtals långt från officiella plikter och drottning Margrethe.

Men den färgstarke prinsens till synes sorglösa liv med eviga semesterutflykter har fått hård kritik i Danmark – i en exklusiv intervju med tidningen BT bemöter han kritiken.

– Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark, säger prinsen.

Sedan drottning Margrethe släppte nyårsbomben om prinsens tillbakadragande i vintras har han knappts synts till hemma på Amalienborg. I stället har prins Henrik tillbringat en hel del tid på diverse semestrar, något som fått ilskan att börja koka i drottningdömets Danmark.

En tidigare genomgång från i våras av tidningen BT visade att prinsen, sedan han gick i pension, på bara några veckor hunnit med inte mindre än fyra utlandsvistelser.

Bland annat for han på en 24-dagarssemester hos sin gode vän, hotellmagnaten Enan Kalay i Egypten, och i slutet av februari flög han till "Atlantens pärla" Maderia där han spelade bridge och umgicks med goda vänner i en vecka.

Såg knappt drottningen

De många utflykterna innebar att prins Henrik och drottning Margrethe knappt såg röken av varandra under årets sex första veckor eftersom hon var hemma och utförde officiella uppdrag.

För detta fick prinsen motta hård kritik. Men i en intervju med BT i samband med hans födelsedag tidigare i juni, försvarar han sig.

Bland annat värjer han sig mot beskrivningen av att han har gått i pension.

– Åh, man kallar det för pension, men man blir inte pensionär när man är kunglig, förklarade den franskfödde prinsen när han tog emot tidningen på sitt vinslott i sydfranska Cahors.

Trots nedtrappningen har prins Henrik ändå utfört ett antal uppgifter, skriver BT. En titt i hans kalender visar att det stundtals har varit fullt upp. I maj hade han bland annat tolv officiella uppdrag.

Prinsen: "Det är min plikt"

– Jag har gjort så gott jag har kunnat för Danmark. Det är min plikt, som jag är mycket glad för, säger han till BT.

Vistelsen på ägorna i moderslandet verkar ha gjort prinsen gott. När han kom hem till Danmark i helgen gav han ett piggt intryck, skriver Ekstrabladet.

Tidningen konstaterar att prinsens nyodlade och gråsprängda skägg skulle göra alla "hipsters på Vesterbro avundsjuka".

Prinsen var på gott humör när Ekstrabladet hälsade honom "välkommen hem" och frågade om det möjligtvis var dags att åka på semester igen.

– Ja, nu är det semestertider för de kungliga, svarade prinsen med ett leende inför avresan till semestervistelsen i Århus.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag