Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Joachims pli på barnen – ger fickpeng

Prins Joachim med sin familj, hustrun prinsessan Marie och barnen prins Henrik, 10, och prinsessan Athena, 7. Foto: HBGBILD

En kunglighet badar väl i guld och juveler? Nä, inte om man har en sträng pappa. 

Danska prins Joachim är noga med att ge sina barn veckopeng.

– Det finns något läraktigt i det, vi vill visa prins Henrik olika sakers värde, säger han i en ny dokumentär. 

Röda mattor, vip-loger och privatskolor. Barnbarnen till drottning Margrethe har ett privilegierat liv. Men det finns ändå gränser, även för en liten prins eller prinsessa. 

Det berättar prins Joachim i en dokumentär som heter just ”Prins Joachim berättar”.

– Vi använder oss av veckopeng av den enkla orsaken att det finns något läraktigt i den, säger prinsen. 

– Sen vill vi visa prins Henrik olika sakers värde. 

Han säger inte varför han berättar att det är just prins Henrik, 10, och inte prinsessan Athena, 7, som måste lära sig. Kanske är storebror lite av en slarver?

– Om han går in i en butik eller till en glasskiosk lär han sig mycket när han ser att pengarna förvandlas till något annat, säger prins Joachim. 

– Ibland är han till och med generös och frågar om han får köpa en glass till sin far och mor. 

Prins Joachim pratar om pengars värde inne i en Netto-butik i den nya dokumentären. Foto: DR

Förvandling från svar får

Dokumentären har sänts i sex delar i dansk tv. Varje avsnitt har haft olika teman som demokrati, skola eller danska symboler. I ett av avsnitten pratar prins Joachim som öppnat upp om sin egen tro, om sin konfirmation och avslöjat att han är troende utan att vara en flitig kyrkobesökare. 

Prins Joachim har ofta setts som den danska kungafamiljens svarta får. Under och efter skilsmässan från grevinnan Alexandra fick han mycket kritik för att han alltsomoftast syntes ute på krogen i andra kvinnors sällskap med en öl i handen. 

Men med dokumentären ”Prins Joachim berättar” har han plötsligt fått över danskarna på sin sida igen. De har fått se en ny imponerande sida. 

BT:s krönikör Anette Heick tog nyligen upp prinsens förvandling. Hon skrev.

”Det är så tydligt att han upplever en väldig glädje av att trampa i de fotspår som hans familj har satt i den danska historien under mer än 1000 år. Han gör det väldigt bra och jag blir nästan moderligt stolt över hans uppenbara talang för att förmedla. Han är både rolig och charmerande, och som inte ofta har sagts om prinsen”. 

Drottning Margrethe hyllade nyligen sin son på ett pressmötet på Tivoli i Köpenhamn.Foto: Per Morten Abrahamsen

Hyllas av drottningen

Succé för prinsen med andra ord. Och det är under en period då han varit under särkilt hård artillerield från kungahusexperter och förståsigpåare som kritiserat att han tagit med sig sitt apanage till Paris trots att han går en personlig militärutbildning och knappt utför några kungliga plikter hemma i Danmark. 

Nu rycker även Joachims mamma, drottning Margrethe, ut till försvar för sin son. Det var hon som rekommenderade honom att flytta till Paris och börja på den ansedda skolan École Militaire. 

– Jag tycker det är mycket spännande och härligt för honom. Och jag vet att han tycker det är väldigt roligt. Han har riktigt mycket att göra, sa drottningen nyligen till BT på ett pressmöte. 

Hela familjen har det bra i Paris, enligt drottningen. 

– Barnen trivs väldigt bra med att gå i skolan där nere. Och sen ses vi allihop i jul och det är också härligt, säger hon.