Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prins Joachims ord om sorgen efter prins Henrik

Här är prins Henrik med småprinsarna Frederik och Joachim i famnen. Drottning Margrethe bredvid. Foto: POLITIKENS PRESS FOTO/REX / POLITIKENS PRESS FOTO/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLO
Hela familjen samlad. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Nu berättar prins Joachim om den stora sorgen efter fadern, prins Henrik. Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Kronprins Frederik på väg in i Christiansborgs slottskyrka i Köpenhamn. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Prins Henrik blev 83 år. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: STEEN BROGAARD / AP DANISH COURT/POLFOTO
1 / 7

Den månadslånga hovsorgen är över och en efter en återgår det danska kungahusets medlemmar till plikterna.

Nu berättar prins Joachim, 48, om sorgen efter prins Henrik.

– Det är så klart jobbigt, säger han i en intervju med Her&Nu.

Prins Henrik avled efter en kortare tids sjukdom den 13 februari. I samband med dödsfallet utlyste regenten, drottning Margrethe, en månadslång hovsorg som bland annat innebar att kungahusets medlemmar enbart bar mörka eller svarta kläder och avstod från representation under festliga former.

Men efter hovsorgen återgick medlemmarna i det danska kungahuset till sina plikter och vardagen fylls nu av jobb igen, även om de fortfarande sörjer.

 

LÄS MER: Så blir livet utan prins Henrik

 

Vid firandet av Prinsens Livregiments Soldaterforenings 100-årsjubileum nyligen berättade prins Joachim i en intervju med Her&Nu om sorgen och saknaden efter prins Henrik.

– Jag minns min far. Det gör alla som är här nu. Regementet kommer att fortsätta hedra hans minne, säger han.

Prinsen var hedersordförande

För prins Joachim var det speciellt att komma till regementet, där han själv tjänstgjorde för närmare 30 år sedan. Prins Henrik var dessutom hedersordförande för soldatföreningen där.

Vid firandet passade flera av de veteraner som var på plats på att själva uttrycka sitt varma deltagande till den rörda prinsen som berättade att han och de andra anhöriga har sina egna sätt att hantera sorgen.

– I familjen försöker vi att tackla sorgen var för sig, på olika sätt, säger han.

Den 100-årsfirande soldatföreningen deltog även vid minnesgudstjänsten som hölls för prins Henrik den 20 februari i domkyrkan i Viborg, samt utanför slottskyrkan på Christiansborg där prinsens kista stod.

 

LÄS MER: Margrethes fina ord 

 

I samband med dödsfallet har kungahuset översköljts med stöd och varma hälsningar från folket. Kring slotten samlades mängder med människor som ville hedra prinsens minne och mer eller mindre stora blomsterhav växte fram.

Drottning Margrethes tack

Att drottningen uppskattade stödet var mycket tydligt, inte minst när hon gick ut på slottsgården för att personligen tacka några av de som hade kommit för att visa sin respekt.

Men det var inte bara allmänheten som slöt upp bakom de sörjande. Vid en ceremoni på Livgardens Kaserne den 14 mars tackade hon soldaterna för deras insats i samband med prinsens frånfälle och begravning.

– Ni har gjort en särskild insats. Det ni presterade var mycket fint och stämningsfullt och för det säger jag tack, sade hon vid ceremonin.

Prins Henrik blev 83 år.