Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Joachims försvar: ”Jag har större frihet”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Prins Joachim arbetar nu som militärattaché i Paris.
Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK

Prins Joachim är ofta ifrågasatt hemma i Danmark – många undrar varför han överhuvudtaget får pengar från staten. 

Men nu berättar han om sitt liv i Frankrike, det kungliga uppdraget och hur det är att vara ”nummer 2” efter kronprins Frederik. 

– Jag har långt större frihet att göra vad jag vill, säger han till Berlingske. 

Anonymiteten i Paris är något prins Joachim njuter av. Det berättar han i en lång intervju med tidningen Berlingske som besöker honom i den franska huvudstaden. Där arbetar han som militärattaché på den danska ambassaden och lever ett liv långt från strålkastarna.  

Hemma i Danmark förbereder sig samtidigt många på att Joachims storebror, kronprins Frederik, ska ta över som regent efter drottning Margrethe. Kronprinsen drillas hårt och följer med på statsbesök och deltar i flera officiella sammanhang. 

Prins Joachim har fått en hel del kritik för att hans roll i det danska kungahuset är väldigt oklar. I en intervju med det franska magasinet Point de Vue öppnade prins Joachim i somras för gången första upp om sina kluvna känslor inför att vara en del av kungafamiljen – bland annat om att hamna i skuggen av sin äldre bror. 

– Mellan oss är det mer komplicerat. Kronprinsen ska helt enkelt följa sakens gång. Men inte någonstans definieras det vad som väntas av nummer två och hans hustru, varken i skrift eller i tal, sa han då. 

Kronprins Frederik drillas hårt av drottning Margrethe för att kunna ta över rollen som regent över det danska kungariket.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Försöker förklara uttalandet

Intervjun väckte stor uppmärksamhet i Danmark. Många tyckte att prinsen gnällde. Kungahusexperten Søren Jakobsen gick så långt att han kallades prinsens uttalande för ”ondskefullt”. 

– Precis när drottning Margrethe funnit ro så river prins Joachim upp ett problem som han borde lagt bakom sig för längesen, sa han till tidningen Se og Hør. 

I intervjun med Berlingske försöker nu prins Joachim förklara vad han menade. Det var inte hans mening att låta otacksam. 

– Jag har långt större frihet än kronprinsen att göra vad jag vill, men är samtidigt begränsad i min tillvaro, det var i den kontexten jag gjorde mina uttalanden, säger han och fortsätter: 

– De flesta av oss, oavsett vilket öde via har, kan i vår del av världen mer eller mindre göra vad vi vill. Vi är inte tvungna att göra som våra föräldrar. Det skapar en rörelsefrihet i vårt liv. Men är man från en kungafamilj lever man något mer inrutat. 

Prinsessan Marie och prins Joachim njuter av livet i Paris där i stort sett är helt anonyma.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

”En ny dimension i mitt kungliga arbete”

Prins Joachim berättar i intervjun att han sagt till sina barn att de är fria att göra precis vad de vill så länge de uppför sig ordentligt. Samma frihet har inte prins Joachim eftersom han får apanage. Varje år får han över fem miljoner kronor från den danska staten. 

Han känner att han i och med arbetet som militärattaché i Paris börjar hitta sin roll.  

– Nu har jag fått en ny dimension i mitt kungliga arbete, jag är utsänd på uppdrag. 

Hans hustru, prinsessan Marie, fyller i: 

– Att vara utsänd för Danmark i utlandet är också kunglig representation. 

Prins Joachim berättar i intervjun att han inte vet vad framtiden har i sitt sköte och om han kommer hem till Danmark igen. 

– Uppdraget här i Paris sträcker sig över tre år, när det är över finns det något nytt som väntar bakom horisonten som jag inte känner till ännu, säger han. 

TV: Mer om det danska kungahuset

Drottning Margrethe får se sitt drömbröllop i färg – efter 54 år.