Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prins Joachim fyller 50 – här är hans vilda liv

Grattis prins Joachim! Nu fyller prinsen 50 år. På bilden hyllas under en specialkonsert. Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Grattis prins Joachim! Nu fyller du 50 – och du har ett rikt liv bakom dig.

Fyrabarnspappa, ex-man, fortkörare, son, festprisse – och snart väntar en ny spännande tillvaro i Paris. 

Här är ditt liv – ur Kvällspostens ögon. 

Bröllop mellan prins Joachim och prinsessan Marie. Foto: DIGE JENS / AP SCANPIX

MAKEN PRINS JOACHIM

Det hände på en middag i Köpenhamn som ordnades av några vänner till prins Joachim hösten 2004. Vid bordet satt nämligen en fransyska vid namn Marie Cavallier, en fransyska som var på besök i Danmark för första gången. 

– Eftersom vi två var de enda som talade franska i sällskapet, blev vi placerade bredvid varandra, har prinsen tidigare berättat. 

Det låter vara osagt om det var då de två föll för varandra, prins Joachim var fortfarande gift med grevinnan Alexandra. 

I samband med sin 40-årsdag berättade prinsessan Marie för Jyllands-Posten att hon inledningsvis var lite tveksam till att engagera sig med den danske prinsen. Hon var inte ute efter äventyr.

– Jag levde ett fantastiskt liv och behövde inte räddas av en prins från Danmark.

Till slut vann ändå kärleken mellan de två. 2008 gifte de sig med varandra. 

Äktenskapet mellan prins Joachim och grevinnan Alexandra slutade med skilsmässa. Foto: THOMAS BORBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

EX-MAKEN PRINS JOACHIM

Prinsessan Marie är prins Joachims stora kärlek, men inte hans första kärlek. 1994 slog nämligen bomben ner. Prinsen hade varit på affärsresa i Hong Kong på en fest hade han träffat den hårt arbetande förtagskvinnan Alexandra Manley. 

I november 1995 svor det nyförälskade paret evig kärlek till varandra och Alexandra Manley blev Prinsessan Alexandra av Danmark. Med sin pricksäkra modemedvetenhet och sin förkärlek till utsatta människor blev Alexandra omåttligt populär och kallades av danskarna för Nordens prinsessan Diana.

Men sakta men säkert gick det utför. De två syntes alltmer sällan tillsammans och när den 10-åriga bröllopsdagen närmade sig gick äktenskapet i graven. 

Men trots att passionen dem emellan dog har vänskapen bestått. Tillsammans har grevinnan Alexandra och prins Joachim två söner att lotsa fram i livet. 

– Vi har det näst bästa efter ett lyckligt äktenskap, vi fick en lycklig skilsmässa, sa grevinnan Alexandra i samband med att hon släppte boken ”Mitt Lykkelige land” i höstas. 

Här är prins Joachim med sina fyra barn Nikolai, Felix, Athena och Henrik. Och hustrun Marie såklart. Foto: UTRECHT ROBIN/STELLA PICTURES
Prins Nikolai firar stora triumfer i modevärlden. Foto: DIGITAL CATWALK / STELLA PICTURES
Prins Joachim tar ofta med sig barnen till någon av alla bilsportsevenemang han gärna besöker. Här har han med sig prins Henrik på Copenhagen Historic Grand Prix 2015. Foto: DAN MARIEGAARD / ALL OVER PRESS DENMARK

FYRABARNSPAPPAN PRINS JOACHIM

Under sina två äktenskap har prins Joachim hunnit med att bli pappa till fyra barn Prins Nikolai och prins Felix har han tillsammans med grevinnan Alexandra, och prinsessan Athena och prins Henrik har han tillsammans med prinsessan Marie. 

Prins Joachim ger intrycket att vara en hängiven och uppfinningsrik pappa. På bilder syns han ofta med barnen, till exempel i samband med ett lådbilsrally eller vid någon idrottstävling. Till exempel tog han med sig hela barnaskaran till OS i Rio de Janeiro 2016. 

Men barnen växer och den äldste, prins Nikolai, har tagit steget in i vuxenlivet. Han har tagit studenten och inlett en framgångsrik karriär som modell. Under det senaste året har han gått visningar för Dior och Burberry och synts på omslaget av Vogue. 

Men framångarna i modellvärlden har också gjort att prins Nikolai har hoppat av sin utbildning till reservofficer, och istället för att följa i sin pappas fotspår har han alltså valt en helt annan väg. Men han får stöd av prins Joachim. 

– Han har tagit ett mycket moget beslut. Han har både pratat med sin gamle överste och sin unge pappa och därför står jag bakom honom till hundra procent, sa prins Joachim till TV Syd i Kolding i samband med att prins Nikolai hoppas av skolan.

Som barn kallades Fredrik och Joachim för ”pseudotvilingar” eftersom det bara skiljer ett år mellan dem. Här är de tillsammans med mamma Margrethe och pappa Henrik. Foto: RUE DES ARCHIVES / IBL BILDBYRÅ
Drottning Margrethe tillsammans med prins Joachim under hennes 60-årsfest. Foto: KELD NAVNTOFT
Drottning Margrethe har i efterhand anklagats för att ha varit en frånvarande mor. Foto: HANNE JUUL/ALLER/MEGA

SONEN PRINS JOACHIM

Det var den 7 juni 1969 som drottning Margrethe födde sin andra son på Rigshospitalet i Köpenhamn. Han fick namnet Joachim Holger Waldemar Christian och blev greve av Monpezat.

Drottningen visade tillsammans med prins Henrik stolt upp den nyfödda men har i efterhand anklagats för att ha varit en frånvarande mor. 

– När prinsarna växte upp var hon ständigt frånvarande. Ingen av de anställda på slottet såg Margrethe gosa eller leka med sina barn. Det fick personalen göra, sa journalisten Trine Willemann i samband med att hon släppte en bok om det danska kungahuset 2007.

Uppgifterna tillbakavisades från det danska hovet. 

Men prins Joachims storebror Frederik höll ett uppmärksammat tal under föräldrarnas silverbröllop 1992. 

”Den man älskar, den agar man”, sa kronprinsen och tittade på sin far. 

Talet tolkades som att kronprinsen syftade på att han och prins Joachim, hade fått en ovanligt sträng och disciplinerad uppfostran.

Men det är ingenting som prins Joachim velat uttala sig om offentligt. Nyligen berättade han i en intervju hur han under sin pappas sista tid verkligen fick en fin relation med honom. 

I slutet av april började det spekuleras igen om relationen mellan prinsen och Drottning Margrethe. Joachim dök nämligen aldrig upp för att gratulera sin mamma på 79-årsdagen. Och det danska hovet har vägrat att berätta varför. 

Kritik höjdes mot att drottning Margrethe fick fira den stora dagen utan sin yngsta son. 

– Jag tycker lite synd om drottningen. Det måste kännas underligt att han inte har tid för henne, sa Søren Jakobsen, kungahusexpert, till Se og Hør.

Det är faktiskt ganska sällan prins Joachim och kronprins Frederik syns på samma bild nuförtiden, men här har de två bröderna roligt tillsammans med prinsessan Marie under ett statsbesök från Sydkorea. Foto: JESPER SUNESEN / ALL OVER PRESS

LILLEBRORSAN PRINS JOACHIM

Kronprins Frederik föddes bara ett år innan prins Joachim kom till världen. De behandlades nästan som tvillingar och delade kläder de första åren. När det var dags att börja skolan gjorde bröderna det samtidigt. 

En sak som de två bröderna tyckte mycket om var när mamma Margrethe läste sagor för dem. I boken ”Under bjælken” som gavs ut inför kronprins Frederiks 50-årsdag intervjuas prins Joachim och han berättar att en av favoriterna var Mumintrollen och hur drottning Margrethe utnyttjade sina skådespelartalanger under läsningen.

– Hon grimaserade och liknade faktiskt Lilla My. Det var varma och lyckliga stunder, säger prins Joachim i boken. 

Det ska ha blivit stelare mellan bröderna när de blivit tillräckligt gamla för att få reda på att deras liv framöver skulle se olika ut. Prins Joachim skulle fortsätta vara prins, medan kronprins Frederik en dag skulle bli kung, fick de höra. 

I ”Under bjælken” beskrivs att Frederik blir mer och mer introvert och tyngd av det uppdrag som lagts på sina axlar. Samtidigt var prins Joachim mer utåtriktad och avslappnad och i slutet av 80-talet lanserade faktiskt danska medier idén att det borde vara prins Joachim, och inte kronprins Frederik, som en dag skulle bli kung. 

Men så blev det naturligtvis inte, och i dag har både Frederik och Joachim hittat sina roller som storebror och lillebror och kronprins och prins. 

Under några år syntes prins Joachim ofta ute i Köpenhamns nattliv. Här samtalar han med en okänd kvinna. Foto: EKSTRA BLADET / EKSTRABLADET
Prins Joachim tycker om när det går undan. Därför håller han sig gärna på racingbanan nuförtiden. Foto: UFFE KONGSTED / STELLA PICTURES
Prins Joachims partyliv blev en följetång i dansk skvallerpress. Foto: PRIVAT / OKÄND

FESTPRISSEN OCH FORTKÖRAREN PRINS JOACHIM

Prins Joachim har valsat runt rejält i den danska skvallerpressen genom åren. Naturligtvis var det väldigt spännande då han träffade och sedan skilde sig från den spännande Alexandra. 

Men även andra ämnen har fått stor uppmärksamhet. Under tiden efter äktenskapet med Alexandra syntes han ofta ute i Köpenhamns vilda nattliv. Ofta med sällskap av olika kvinnor. Men när han träffade den blivande prinsessan Marie var det slut med det, sedan dess är det allt mer sällan han syns ute på nattklubbar. 

Mest skandalrubriker kring prins Joachim blev det efter en fasligt snabb bilfärd mellan Helsingör och Köpenhamn. Enligt vittnen hade Joachim med sig prinsessan Alexandra, två barn och ytterligare en kvinna i bilen. 

Ett vittne uppskattade enligt nyhetsbyrån Ritzau att prinsen flera gånger var uppe i mellan 160 och 170 kilometer i timmen. Bilen var ofta nära att köra av vägen och flera bilar ska ha väjt åt sidan av fruktan att bli påkörda.

En del av bilfärden filmades och det syntes att färden gick i väldigt hög hastighet. 

Efter den incidenten har prins Joachim fått nöja sig med att köra fort på racingbanan. Han har ställt upp i flera prestigefyllda lopp och har fått kliva högst upp på pallen efter flera av dem. 

Nu tar prins Joachim upp sin militärutbildning igen. Foto: SCANPIX DANMARK

FRAMTIDA PRINS JOACHIM

När prins Joachim nu tar klivet över 50-årsstrecket är det spännande tider som väntar. 

Han har erbjudits och accepterat en plats vid École Militaire i Paris. Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Frankrike.

För prins Joachim blir det ett intensivt år på École Militaire i Paris. 

– Hans arbetsvecka kommer ligga på 70 timmar. Det är ingen gentlemannautbildning, det krävs verkligen saker av kursdeltagaren, säger överste Jens Ole Rossen Jørgensen som också har gått på École Militaire.

Det har väckts frågetecken om prins Joachim har kommit in på utbildningen för att han är prins, men det tror inte Henrik Ø. Breitenbauch som är ansvarig för militära studier vid Köpenhamns Universitet. 

– Frankrike är en republik, så ett kungahus står inte högt i rang. I Frankrike tittar man på meriter, hårt arbete ska belönas så prins Joachim har inte glidit in på någon räkmacka, säger han. 

Men vad tycker drottning Margrethe om att yngsta sonen tar med sig fru och barn och flyttar till Paris?

– Drottningen har varit mycket intresserad av det som händer nu och backar upp mig på ett positivt sätt, sa den nyblivna 50-åringen prins Joachim nyligen.