Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Henriks vädjan under slutet: ”Vill ha en identitet”

Vem är vem i det danska kungahuset?
Drottning Margrethe och prins Henrik fick 53 år tillsammans.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik dog den 13 februari 2018, här anländer drottning Margrethe till hans begravning.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Prins Henrik ville bli kung – men han dog utan att nå sitt mål.  

I en ny dokumentär skildras hans sista tid genom tidigare opublicerade inspelningar med prinsen.

– Jag vill ha en identitet. Jag är utan identitet och utan jämlikhet, säger prins Henrik i dokumentären.  


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Prins Henrik av Danmark stod ständigt i skuggan av sin fru, drottning Margrethe, och accepterade aldrig sin biroll.

Prins Henriks sista tid i livet blev mörk. Han plågades svårt av sin demens och han gav vid flera tillfällen uttryck om hur missnöjd han var med sin situation. 

Under de sista åren gav han allt oftare uttryck för sin bitterhet, och det kulminerade när han förklarade att han inte som planerat ville begravas vid sin frus sida i Roskilde domkyrka. Ett halvår senare, i februari 2018, avled han på Fredensborgs slott.

Om en månad är det premiär för en ny dokumentär om prins Henrik som ska ta upp just de sista tunga åren. 

”Genom ljudinspelningar, som aldrig har spelats upp offentligt tidigare, kommer vi tätt på människan prins Henrik och hans kamp för att finna sin plats i Danmark och sin roll som drottningens man”, skriver Danmarks Radio i ett pressmeddelande. 

Det är journalisten Stéphanie Surrugue som har gjort inspelningarna med prins Henrik. Varför dokumentären släpps först nu, snart tre år efter hans död är oklart.  

Prins Henrik blev alltmer bitter över att ”bara” vara prins under sina sista år.
Foto: LISELOTTE SABROE / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Drottningen: ”Jag var lättad”

Tidigare i år öppnade drottning Margrethe upp om hur parets sista tid var tillsammans. I en intervju med det danska magasinet ALT berättade hon om makens demens. 

– Jag började ju märka att allt inte var som vanligt. Men när det gäller demens tar det ett tag innan man förstår vad som är fel. Det var inte enkelt de sista åren, han hade det inte bra, säger hon. 

Drottningen träffade prins Henrik, eller Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat som han hette då, på en middag i London 1965. Paret fick 53 år tillsammans. Men den sista tiden blev väldigt annorlunda. 

– Det är svårt att vara anhörig till en människa som drabbas av demens för den människan förändras. Det inte samma person som man har levt tillsammans med i många år. 

I efterhand kan drottningen erkänna att prins Henriks tillstånd gjorde det lättare för henne att acceptera att han gick bort. 

– Det är svårt att säga högt, men jag var lättad att han inte behöva leva längre än vad han gjorde. För hans egen skull, men också för min, säger hon till ALT.

TV: Mer om det danska kungahuset

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!