Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens hemlighet – efter prins Henriks död

Prins Henrik ville bli kremerad – men hans önskan kan ha ignorerats av hovet.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Kungahusexperten Søren Jakobsen tror att drottningen vill avsluta kapitlet i det tysta.
Foto: TIM ROOKE/REX REX FEATURES
Begravningsceremonin hölls den 20 februari 2018.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Prinsens begravning var en mindre tillställning, där familjens närmsta deltog.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Prins Henrik hade en sista önskan: att kremeras – något som det danska hovet tidigare tydligt har ställt sig emot.

Snart fem månader efter begravningsceremonin har hovet fortfarande inte berättat vad som har hänt med prinsens kropp.

Kritiker misstänker att det i själva verket är drottning Margrethe som vill hålla det hela hemligt.

– Jag tror att drottningen vill sätta punkt och avsluta ett pinsamt kapitel i det tysta, säger Søren Jakobsen, kungahusexpert och författare, till Se og Hør.

Efter en längre tids sjukdom avled danska prins Henrik sent på kvällen den 13 februari i år. Prinsens sista önskan var att bli kremerad och därefter få hälften av sin aska spridd över havet, och den andra hälften placerad i en urna på Fredensborgs slott.

Prins Henriks önskan om sin sista vila har påståtts skapa visst missnöje vid det danska hovet, då han så tydligt tog ställning mot begravningstraditionen. Tanken var att prins Henrik och drottning Margrethe tillsammans skulle begravas i en gemensam grav, som sedan tidigare har förberetts vid Roskilde Domkyrka. Notan för graven var allt annat än liten, hela 30 miljoner danska kronor, drygt 41 miljoner svenska kronor, har betalats för kungaparets viloplats.

Danska hovet lägger locket på

En vecka efter prins Henriks död, den 20 februari, ägde begravningsceremonin rum. Snart fem månader senare är det fortfarande okänt hur prinsens kropp har tagits om hand. Huruvida prinsens önskan om kremering uppfylldes, eller om han gravsattes till det danska hovets förnöjelse, är fortfarande okänt. 

Stor sekretess råder kring det hela och vid frågor läggs locket på, enligt Se og Hør.

– Jag tror att drottningen vill sätta punkt och avsluta ett pinsamt kapitel i det tysta. Det är någonting i henne som säger ”nu har prins Henrik fått nog med uppmärksamhet”. Man vill dessutom inte att kronprinsens lyckade födelsedag ska bli överskuggad, säger Søren Jakobsen, kungahusexpert och författare, till tidningen.

Prins Henrik och drottning Margrethe.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

LÄS MER: Prins Henrik är död – blev 83 år


Det danska hovets kommunikationsavdelning låter meddela att uppgifter rörande prins Henriks död är privata och att de inte kommer att diskuteras.

Søren Jakobsen menar att tystnaden är genant för hovet. Kungahusexperten tror att drottning Margrethes hemlighetshållande gällande prins Henriks begravning är ett sätt att hävda sig mot den tidigare missnöjde maken. Prins Henrik stod ofta i skuggan av drottningen – något som han tydligt ogillade. Att ignorera prinsens sista önskan kan ha varit ett sätt för drottning Margrethe att få sista ordet, enligt Jakobsen.

En mindre ceremoni

Begravningsceremonin den 20 februari var av mindre karaktär, enbart anhöriga till den danska kungafamiljen var bjudna. Sammanlagt 60 gäster tog farväl av prinsen i Christianborgs slottskyrka, där tillställningen hölls.

Biskop Erik Norman Svedsen inledde ceremonin med orden ”Henrik, prins av Danmark, av jord är du kommen, jord skall du åter bli och ur jord ska du återuppstå”, därefter fortsatte han:

– Ett långt liv, som började i Frankrike men slutade i Danmark är slut. Döden kom inte som en överraskning för prins Henrik. Prins Henrik sa för flera år sedan att han tänkte på döden varje dag, inte med fruktan men med respekt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!