Prins Henrik blev sjuk i Egypten och flögs hem till Danmark. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅPrins Henrik blev sjuk i Egypten och flögs hem till Danmark. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik blev sjuk i Egypten och flögs hem till Danmark. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Enligt det danska hovet har prins Henrik flyttats hem till Fredensborgs slott. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSIONEnligt det danska hovet har prins Henrik flyttats hem till Fredensborgs slott. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION
Enligt det danska hovet har prins Henrik flyttats hem till Fredensborgs slott. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION

Prins Henrik har lämnat sjukhuset: ”Kommit hem”

Publicerad

Prins Henrik har i dag lämnat sjukhuset.

Han har åkt till Fredensborg slott, där prinsen önskar tillbringa sin sista tid, skriver hovet i ett pressmeddelande.

– Prins Henrik har kommit hem. Där kommer han vara omgiven av sina närmaste och vara i en miljö som betyder mycket för honom, säger Lene Balleby som är kommunikationschef hos danska hovet till BT

Det var den 28 januari som prinsen avbröt sin semester i Egypten och flögs hem till Danmark. Han lades in på Rigshospitalet – där han varit inlagd fram tilll nu. 

Läget har beskrivits som allvarligt och i princip hela kungafamiljen har vakat vid hans sida. Kronprins Frederik lämnade OS i Sydkorea för att träffa sin pappa. Samtidigt har drottning Margrethe rensat sin kalender för att vara med sin make. 

– Detta är inte bra. När kronprinsen åker hem från OS i Sydkorea så vet både du och jag att det är allvarligt, mycket allvarligt, säger Erik Brandt till BT.

Medlemmar i den danska kungafamiljen har vakat vid prins Henriks sida.Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX

Nu meddelar det danska hovet att prins Henrik flyttats till Fredensborg slott – där prinsen önskar tillbringa sin sista tid i livet. Läget är, enligt kommunikén från det danska hovet, fortfarande allvarligt. 

– Det är helt förståeligt att han vill ha lugn och ro i hemmet. Det är ju trevligare att vara i trygga omgivningar, säger prins Henriks nära vän Erik Brandt till BT. 

Vid 14.45 anlände kronprinsparet – Frederik och Mary – till Fredensborg slott för att vara med prins Henrik. 

"Gått väldigt snabbt"

Informationen kring prinsens hälsoläge är den första som kommunicerats ut sedan i fredags i förra veckan då det danska hovet meddelade att prins Henriks hälsoläge allvarligt försämrats. Prinsen hade då vårdats sedan i slutet av januari, bland annat för en godartad tumör vänster lunga. 

Kell Hillingsö, som är en nära vän till prinsen har till den danska tidningen BT sagt så här:

– Allt har gått väldigt fort, det hade jag inte väntat mig. 

Skar ner på officiella uppdrag

Prins Henriks hälsa har varit vacklande sedan i somras. I juli låg han på sjukhus en vecka i Århus – där kungafamiljen har sitt sommarslott Marselisborg – och genomgick en ballongutvidgning av hjärtats kranskärl.

I mitten av augusti var prinsen inlagd i en dryg vecka på Rigshospitalet för smärtor i ett ben. Den 6 september kom så tillkännagivandet att prins Henrik drabbats av demens och ska skära ner på sina officiella uppdrag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag