Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prins Henrik har lämnat sjukhuset: ”Kommit hem”

Prins Henrik blev sjuk i Egypten och flögs hem till Danmark. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Enligt det danska hovet har prins Henrik flyttats hem till Fredensborgs slott. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION

Prins Henrik har i dag lämnat sjukhuset.

Han har åkt till Fredensborg slott, där prinsen önskar tillbringa sin sista tid, skriver hovet i ett pressmeddelande.

– Prins Henrik har kommit hem. Där kommer han vara omgiven av sina närmaste och vara i en miljö som betyder mycket för honom, säger Lene Balleby som är kommunikationschef hos danska hovet till BT

Det var den 28 januari som prinsen avbröt sin semester i Egypten och flögs hem till Danmark. Han lades in på Rigshospitalet – där han varit inlagd fram tilll nu. 

Läget har beskrivits som allvarligt och i princip hela kungafamiljen har vakat vid hans sida. Kronprins Frederik lämnade OS i Sydkorea för att träffa sin pappa. Samtidigt har drottning Margrethe rensat sin kalender för att vara med sin make. 

– Detta är inte bra. När kronprinsen åker hem från OS i Sydkorea så vet både du och jag att det är allvarligt, mycket allvarligt, säger Erik Brandt till BT.

Medlemmar i den danska kungafamiljen har vakat vid prins Henriks sida. Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX

Nu meddelar det danska hovet att prins Henrik flyttats till Fredensborg slott – där prinsen önskar tillbringa sin sista tid i livet. Läget är, enligt kommunikén från det danska hovet, fortfarande allvarligt. 

– Det är helt förståeligt att han vill ha lugn och ro i hemmet. Det är ju trevligare att vara i trygga omgivningar, säger prins Henriks nära vän Erik Brandt till BT. 

Vid 14.45 anlände kronprinsparet – Frederik och Mary – till Fredensborg slott för att vara med prins Henrik. 

"Gått väldigt snabbt"

Informationen kring prinsens hälsoläge är den första som kommunicerats ut sedan i fredags i förra veckan då det danska hovet meddelade att prins Henriks hälsoläge allvarligt försämrats. Prinsen hade då vårdats sedan i slutet av januari, bland annat för en godartad tumör vänster lunga. 

Kell Hillingsö, som är en nära vän till prinsen har till den danska tidningen BT sagt så här:

– Allt har gått väldigt fort, det hade jag inte väntat mig. 

Skar ner på officiella uppdrag

Prins Henriks hälsa har varit vacklande sedan i somras. I juli låg han på sjukhus en vecka i Århus – där kungafamiljen har sitt sommarslott Marselisborg – och genomgick en ballongutvidgning av hjärtats kranskärl.

I mitten av augusti var prinsen inlagd i en dryg vecka på Rigshospitalet för smärtor i ett ben. Den 6 september kom så tillkännagivandet att prins Henrik drabbats av demens och ska skära ner på sina officiella uppdrag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!