Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han tänkte på döden varje dag”

Drottning Margrethe.
Foto: Christian Örnberg
Kronprins Frederik med familj.
Foto: Christian Örnberg
Prins Henrik har tidigare önskat att begravningen skulle ske inför den närmsta kretsen.
Foto: IBL BILDBYRÅ
Över 8000 personer har varit i kyrkan och visat sin respekt över helgen.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/TT NYHETSBYRÅN
Kort innan ceremonin inleddes släppte hovet sin gästlista. Längst fram kommer drottningen sitta med kronprins Frederik bakom sig, sedan kronprinsessan Mary och bakom henne prins Joachim och sedan prinsessan Marie.
Foto: Danska hovet
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Prins Henriks sista önskan var en mindre begravningsceremoni med bara de närmsta bjudna. 

60 gäster tog på tisdagen farväl av sin prins. 

– Prins Henrik sa för flera år sedan att han tänkte på döden varje dag, inte med fruktan men med respekt, sa biskop Erik Norman Svendsen under begravningsceremonin.

Omgiven av sin närmsta familj – drottning Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim – somnade prins Henrik på Fredensborg slott i förra veckan. 

Danmark är i hovsorg. Drottningen klär sig i mörkt och samtliga festliga framträdanden ställs under en månad in.

Ett hundratal personer har samlats för att titta på begravningen.
Foto: Christian Örnberg

Hundratal på plats för att titta

På tisdagen begravdes prins Henrik i Christianborgs slottskyrka. Prinsen delade Danmark – han anammade aldrig det danska sättet, men han sågs ändå som en färgklick i det annars stela kungahuset. Uttalandena var många och flera av dem uppseendeväckande. 

Det han gjorde i somras kom att prägla hans begravning: prins Henrik ville inte begravas i Roskilde domkyrka intill maka, som traditionen lyder. 

Begravningen hölls i stället i centrala Köpenhamn. Önskemålet var en av hans sista viljor, precis som att begravningsceremonin skulle hållas privat. Bara 60 gäster var inbjudna. 

Prins Henriks franska familj – bland annat syskonen Catherine de Monpezat, Étienne de Monpezat och Jean-Baptiste de Monpezat – deltog, drottning Margrethe och barnen kronprins Frederik och prins Joachim. 


LÄS MER: 8000 tittade på prins Henriks kista 


Dessutom närvarade kronprinsessan Mary, prinsessorna Marie, Isabella och Athena samt prinsarna Christian, Vincent, Nikolai, Felix och Henrik. 

Ett mindre område kring Christianborg slottskyrka spärrades av tidigt på tisdagsmorgonen och hölls stängd under hela begravningsceremonin. 

Halv elva på förmiddagen ringde kyrkkyrkorna – precis som de gjorde i hela Danmark. Stämningen bland de hundratal människor som tagit sig till kyrkan för ett sista farväl var tryckt. Viskningar och låga ord dominerade.

I mörka bilar anlände gästerna en efter en. Som sista gäst anlände drottning Margrethe prick klockan 11 tillsammans med resten av kungafamiljen. 

https://www.facebook.com/detdanskekongehus/videos/624957404509511/

Tänkte på döden varje dag

Biskop Erik Norman Svendsen inledde begravningsceremonin:

– Henrik, prins av Danmark, av jord är du kommen, jord skall du åter bli och ur jord ska du återuppstå.  

Begravningsceremonin var intim. Och så långt en prinsbegravning kan bli, även en privat angelägenhet. 

Biskop Erik Norman Svendsen var mycket personlig.

– Ett långt liv, som började i Frankrike men slutade i Danmark är slut. Döden kom inte som en överraskning för prins Henrik. Prins Henrik sa för flera år sedan att han tänkte på döden varje dag, inte med fruktan men med respekt, sa han under begravningsceremonin. 

På bilden syns bland annat prins Henriks syster nunnan Catherine de Monpezat.
Foto: Christian Örnberg

Prins Henriks kista bars ut av tio officerare från det danska livgardet. 

Några minuter över 12 var drottning Margrethe först ut från kyrkan. Drottningen visar ofta upp en stark fasad och i offentlighetens ljus höll hon tårarna borta. 

Sönerna Frederik och Joachim sågs med tårar i ögonen och kronprinsessan Mary och prinsessan Marie stöttade sina barn. På en stentrappa vid ingången till kyrkan väntade kungafamiljen i tystnad på återigen sätta sig i bilarna som tog dem till Christianborg.


LÄS MER: Här samlas prins Henriks vänner – i Christianborg 


En salut gjordes – 3 gånger 27 skott – innan kyrkklockorna återigen började ringa. Precis som i hela riket tystnade de inte förrän en halvtimme senare. 

De danskar som tagit sig till Christianborgs slottskyrka skingrades och de mindre omfattande avspärrningarna hävdes. 

Blev 83 år gammal

Men drottning Margarethes sorg och den danska hovsorgen fortsätter. I tre veckor till avstår drottningen festliga tillställningar. De officiella framträdande drottningen närvarar på gör hon iklädd svarta eller mörka kläder.

Hälften av prins Henriks aska sprids nu ut över danskt farvatten. Den andra hälften placeras i en urna i den privata delen av trädgården på Fredensborg slott. 

Prins Henriks begravning har lett till ett stort uppbåd i Köpenhamn.
Foto: Christian Örnberg

Prins Joachim med familj.
Foto: Christian Örnberg

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!