Prins Daniel – en riktig kung på basketplanen

Foto: Ludvig Thunman

MALMÖ. Kolla, vem som är kung på basketplanen...

Prins Daniel visade i dag att gamla spelartakter sitter kvar sedan tidiga åren i Ockelbo basketklubb.

– Såg ni mina skott? frågande han stolt.

Från officiell representation i London med kronprinsessan Victoria till basket på Ängslättskolan i Bunkeflostrand utanför Malmö. Livet som prins kan svänga snabbt och i dag visade Daniel upp att han fortfarande kan vara kung på en basketplan.

Prinsen var i dag på Ängslättskolan tillsammans med socialminister Göran Hägglund för att studera deras Bunkefloprojektet, startade redan 1999 mellan skolan och lokal idrottsföreningen för att få eleverna att röra sig mer i skolan. Med förlängd skoldag fem dagar i vecka med 45 minuter står idrott på schemat varje dag och snabbt märktes resultatet.

– Otroligt bra och viktigt, menade Daniel när han i dag fick en demonstration av projektet.

– Vi borde alla röra mer på oss. Det är bara att titta här på skolan vilken positiv effekt det har, menade han. Det är viktigt, inte bara i skolan, att få den där dagliga motionen. Om man rör sig varje dag så visar den här studien att resultaten blir bättre.

Dagen till ära hade 4A sin idrottslektion när prinsen var på besök och det var en variant av basket, kallad på Ängslättskolan för basketfia. Basket på ett helt nytt sätt, men för prinsen var det inga konstigheter.

Snabbt kastade Daniel sig in i ett av lagen och började peppa sina lagkamrater:

– Nu vinner vi det här. Kom igen. Det här kommer gå bra.

Spelade basket som barn

Ett av momenten i basketfia var att så snabbt som möjligt dribbla runt en snitslad bana. När det blev prinsens tur tog han av sig kavajen och kavlade upp ärmarna. Sedan kastade han sig i väg med bollen och det gick rejält snabbt.

Efteråt var han lite imponerad av sig själv och erkände att han faktiskt har en gammal karriär hemma i Ockelbo som basketspelare.

– Ja, faktiskt, men det var länge sedan. Då var jag så här liten, sa han och måttade med handen. Men lite finns väl fortfarande kvar där.

Socialminister Göran Hägglund var imponerad av prinsens kämparanda och efter gav han beröm:

– Bra gjort.

Daniel log lite generat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!