Pridekritisk kyrkopolitiker avgår

Kyrkopolitikern Bruno Edgarsson (c) uttalade sig kritiskt om kyrkans inblandning i Pride och talade om homosexualitet som en trend. Nu avgår han från posten som ordförande i stiftsfullmäktige.
Foto: Shutterstock

Kyrkopolitikern Bruno Edgarsson (c) uttalade sig kritiskt om kyrkans inblandning i Pride och talade om homosexualitet som en trend. Nu avgår han från posten som ordförande i stiftsfullmäktige, uppger P4 Kalmar.

Det var i förra veckan som Bruno Edgarsson intervjuades i tidningen Smålänningen i egenskap av ordförande i stiftsfullmäkge i Växjö. Bruno Edgarsson uttryckte då motstånd mot kyrkans inblandning i Pride till exempel.

– Jag är definitivt motståndare till Pride. Jag tycker att man ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq. Men jag skulle inte gå ut på torget och skrika ut det, sa Edgarsson till tidningen.

Centerpartiet var snabbt ute och tog avstånd från de åsikterna.

– Vi tar starkt avstånd från de här uttalandena. För vår del är allas lika värde en självklarhet, sa Per Schöldberg, distriktsordförande för Centerpartiet Kronoberg till kvällsposten.

Avgår efter möte

Nu har alltså Bruno Edgarsson avgått från sitt uppdrag som ordförande i stiftsfullmäktige meddelar Centerpartiets stiftsfullmäktigegrupp efter ett möte under tisdagskvällen.

-Centerpartiets ideologi bygger på alla människors lika värde, oavsett kön, religion, etnicitet och sexuell läggning. Nu vill vi sätta punkt för detta och fokusera på Svenska kyrkans framtidsfrågor om en öppen folkkyrka där alla är välkomna, säger gruppledaren Stig-Göran Fransson (C) i ett pressmeddelande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!