Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons svar efter de stoppade prideflaggorna

Såhär lät det när Louise Erixon gästade Bara politik i höstas.
Nu är det slut med regnbågsflaggning på kommunala byggnader i Sölvesborg.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Jimmie Åkesson kommenterar beslutet på Instagram.
Foto: OLLE SPORRONG

Nu hissas inte Prideflaggan längre i Sölvesborg.

Enligt kommunalrådet Louise Erixon (SD) är det viktigt att flaggning på kommunala byggnader sker på ett traditionellt sätt.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon till BLT.

Den så kallade Prideflaggan ska inte längre hissas på stadshuset i Sölvesborg, enligt ett beslut av kommunens politiska styre SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

Enligt SD-kommunalrådet Louise Erixon kommer kommunen bara att följa allmänna och nationella flaggdagar, skriver Blekinge Läns Tidning. Hon poängterar att det är viktigt för Samstyret att flaggningen sker med svensk flagga – inte andra nationers.

Kommunen har sedan 2013 – under socialdemokraten Heléne Björklunds tid som kommunalråd – hissat Prideflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm. Men nu är det slut med det.

Enligt SD-kommunalrådet Louise Erixon kommer kommunen nu bara att följa allmänna och nationella flaggdagar.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Många äldre delar uppfattningen”

Hissandet av Prideflaggan var ett sätt att gå utanför gällande regelverk och urholka traditionen, anser Louise Erixon.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon till BLT.

Prideflaggan, som signalerar mångfald, lanserades under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.

https://www.instagram.com/p/B2WBtoOH3X6/

Jimmie Åkessons reaktion

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som kommer från Sölvesborg och är sambo med Louise Erixon har under förmiddagen kommenterat flaggförbudet i Sölvesborg på Instagram. 

Han har publicerat en bild på piratflaggan Jolly Roger och skriver: 

”Ingen Jolly Roger i SD-styrda Sölvesborg! Den populära flaggan med anor från 1700-talet kommer inte att hissas i stadshusets flaggstång. Inte heller EU-flaggan, Skåneländska flaggan eller flaggor med politisk innebörd kommer att användas.”

Sophia Ahlin som är ordförande i Pride Karlskrona, beklagar flaggstoppet i Sölvesborg och förslaget på ett stopp i Ronneby.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, men också att det känns som en obekväm utveckling. Blekinge har varit på väg någonstans i den här frågan, säger hon till BLT.

– Det är en bred flagga med alla sina regnbågsfärger. Den symboliserar bara kärlek, och alla människors lika värde.