Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pride förbjuder uniformer – ex-polisen: ”Det är tragiskt”

Jeanette Larsson, före detta polis.
Prideparaden i Helsingborg 2015. Foto: BILDBYRÅN
Poliser gick, i uniform, i Pridetåget i Helsingborg förra året. Foto: BILDBYRÅN

I helgen är det dags för Prideparad i Helsingborg.

En nyhet för i år är att paraden inte tillåter uniformer eller logotyper som tillhör företag, organisationer, partier eller myndigheter.

– För mig tyder det på intolerans. Det gör ont i hjärtat, säger Jeanette Larsson, före detta polis och numera föreläsare.

För första gången får man inte ha på sig uniform i Pridetåget i Helsingborg. Det gäller alla företag, organisationer, partier eller myndigheter som hade tänkt visa upp sin verksamhet på något sätt.

Beslutet, som P3 Nyheter var först med att rapportera om, har väckt kritik hos bland annat personer inom polisen och räddningstjänsten.

Jeanette Larsson har jobbat som polis i 25 år men är nu föreläsare. 

Hon har tidigare gått i Prideparaden iklädd polisuniform och ställer sig nu frågande till förändringen.

– Min spontana tanke är att det är tragiskt. Det är viktigt att man får gå i paraden i sin respektive uniform. Alla yrkeskategorier behöver vara där för att representeras. Jag tycker det är synd att man gör så här, säger hon.

”Viktigt att visa att vi finns”

Larsson ser förbudet mot uniformer som ett slag mot den enskilda individen snarare än organisationer i sig.

– Det jag alltid varit emot är när man ger sig på gaypoliser. Jag kan förstå att man ger sig på polisen som organisation eller ledningen, men inte den enskilde gaypolisen. För mig tyder det på intolerans. Det gör ont i hjärtat, säger hon.

– Det är också pinsamt när gaypoliser har strävat efter att ha lov att bära uniformen i Pride så länge. Det var jättestort när det blev möjligt och nu blir man förvägrad. Det tycker jag är rentav sorgligt. Man bygger murar i stället för broar.

Varför är det viktigt med uniformen, räcker det inte att vara där i privata kläder?

– För mig var det viktigt att visa att vi finns även inom den här kåren. Som privatperson vill man känna att det inom en uniformerad yrkesgrupp finns människor som är som jag. Budskapet ska vara att man är representerad även inom polisen. Att ge sig på folk som är precis som dem är en grov tankevurpa, säger Larsson.

En ovanlig förändring

Camilla Bergvall är en av arrangörerna bakom Helsingborg Pride. Tillsammans med Uppsala är de ensamma i Sverige om att ha infört den nya regeln.

– Det handlar om att vi vill skapa en enad parad med fokus på att HBTQ-personerna ska ta plats. Vi vill inte dela upp paraden i olika block som synliggör sin egen verksamhet, säger Bergvall.

Arrangören förstår invändningarna, men tycker inte att förändringen ska stoppa yrkespersoner från att dyka upp.

Hon påpekar att de flesta reaktionerna har varit positiva.

– Jag tänker att det finns myndigheter som redan har stora plattformar att lyfta sitt engagemang på. Det behöver inte nödvändigtvis vara Prideparaden. En gång om året tycker vi att vi ska ena oss och göra det här tillsammans.

”Hänger inte på uniformen”

Kritiken gäller dock inte alla inom polisen. Fredrik Brokopp, som är ordförande för polisförbundet i Nordvästra Skåne, säger att hans förbund kommer att vara med under paraden ändå.

– Vi har haft en del diskussioner internt utifrån deras beslut. För min del hänger det inte på uniformen. Jag kan förstå hur de resonerar, men någonstans är frågan mycket större än så, säger Brokopp, som även är jämställdhetsansvarig på polisförbundet i Region Syd.

– Det finns två sidor att se på saken. Vi respekterar deras beslut, det var självklart för oss att vara med i alla fall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!