Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingar kan få
bo i gymnastiksalar

justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.
Foto: Christian Örnberg
Foto: Samuel Unéus
Foto: Claudio Bresciani/Tt

Sverige fortsätter ta emot ett stort antal asylsökande - samtidigt som Migrationsverkets boendeplatser börjar ta slut.

Nu flaggar generaldirektör Anders Danielsson för att flyktingar sannolikt kommer att inkvarteras i så kallade evakueringsplatser - exempelvis gymnastiksalar.

– Jag vet inte om det är i dag, i morgon eller nästa vecka, säger Anders Danielsson.

Flyktingströmmen till Sverige fortsätter och på lördagseftermiddagen kallade regeringen och Migrationsverket till presskonferens för att redogöra för det rådande läget.

Under september månad tog Sverige emot 24 000 asylsökande. Nu flaggar Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson för att strömmen väntas fortsätta - och att man måste vidta åtgärder för att systemet kring asylmottagandet ska fungera.

– De senaste tre-fyra veckorna talar vi om 1200-1500 asylsökande, varav 150-300 ensamkommande barn. Jag tror att vi måste vänja oss vid den här tanken i Sverige, säger han och fortsätter:

Kan inkvarteras i gymnastiksalar

– Vi talar om mer än tusen boendeplatser per dag. Det betyder att vi, inom ramen för systemet som alla är bekanta med, nu närmar oss vägs ände.

Han säger vidare att Sverige måste vänja sig vid tanken att flyktingar sannolikt kommer att inkvarteras i så kallade evakueringsplatser - uppsamlingsplatser som sedan tidigare finns i beredskap för katastrofer. Som exempel nämner generaldirektören gymnastiksalar.

Platser förbereds redan på fängelseanstalterna Kirseberg i Malmö och Smälteryd utanför Borås. Samtidigt menar Morgan Johansson att det kommer att krävas "mycket mycket mer" från staten, och nämner bland annat Försvarsmakten och andra statliga bolag som kan bidra.

Vädjar till kommuner

– Jag vet inte om det är i dag, i morgon eller nästa vecka, säger Anders Danielsson.

Migrationsverket har inventerat evakueringsplatserna och drar slutsatsen att de kan utgöra omkring 10 000 platser.

Samtidigt skickar både generaldirektören och justitieministern en tydlig passning till Sveriges kommuner om att förbereda sig för ett ökat flyktingmottagande i enlighet med den anvisningslag som regeringen har flaggat för - men som ännu inte trätt i kraft.

– Den ger oss möjlighet att peka med hela handen och säga till kommuner att ta emot flyktingar. Det vi säger nu till kommunerna är att vi skulle behöva de platserna redan under hösten, säger Morgan Johansson.

Intensifierar avvisningsarbete

På Migrationsverkets asylboenden runtom i landet finns omkring 10 000 människor som har blivit beviljade uppehållstillstånd, men som ännu inte tagits emot av någon kommun.

Samtidigt kommer man nu att intensifiera arbetet med att avvisa människor som fått lagakraftvunna avslag på asylansökan. I dagsläget bor omkring 6 000 människor på Migrationsverkets asylboenden, trots att de fått avslag.

– Vi behöver de här platserna till de nya som kommer, säger Morgan Johansson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!