Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pressen på svenska stor- företagen – om Ryssland

Andreas Schönström är starkt kritisk till att stora företag som Ikea och H&M inte kan ge besked om hur de ska göra med butiker i Ryssland.
Foto: PETER KROON / PRESSBILD
Ett av Ikeas varuhus i Ryssland.
Foto: Alexander Blinov
Öresundsbron är under helgerna hela mars upplyst i Ukrainas färger.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Familjen bakom danska Lego skänker 160 miljoner till barn och familjer i nöd i Ukraina. 

Samtidigt ökar pressen på företag att bojkotta Ryssland. 

– Att stora världsomfattande företag som Ikea sex dygn efter invasionen inte kan svara på hur de ska agera med sina butiker, det är anmärkningsvärt, säger Andreas Schönström, S-politiker i Malmö. 

Under tisdagen meddelade den danska Legofamiljen att man kommer stödja familjer och barn från Ukraina med 110 miljoner danska kronor, vilket motsvarar 160 miljoner svenska kronor. Det handlar om en nöddonation från Lego Foundation, Ole Kirk's Fond och LEGO Group och som bland annat kommer delas mellan FN:s barnfond (Unicef), Rädda Barnen och Danska Röda korset. 

”Vi står med det ukrainska folket och alla som drabbats av den förödande invasionen av Ukraina och kräver ett snabbt och fredligt slut på konflikten”, går det att läsa i ett pressmeddelande.

Lego är ett av många företag i Sydsverige och Danmark som vill visa solidaritet med Ukraina efter invasionen. 

Från 1 mars kan alla personbilar med ukrainsk registreringsskylt köra över Öresundsbron utan att betala. Vidare öppnar man bron för frivillighetsorganisationer som kör över med lastbilar med nödhjälp och bussar med personer som har evakuerats. 

– För att visa vårt stöd för Ukraina kommer vi även fortsätta att lysa upp Öresundsbron i den ukrainska flaggans färger varje helg i mars, säger Öresundsbrons vd Linus Eriksson i ett pressmeddelande.  

Ikea har tio varuhus i Ryssland 

Samtidigt har den småländska möbeljätten Ikea fått tung kritik för att de tills vidare håller sina varuhus öppna i Ryssland. Ikea har tio varuhus, nio planeringsstudior och 14 så kallade mötesplatser runtom i Ryssland.

Anderas Schönström, S-politiker i Malmö, menar att det är högst anmärkningsvärt. I ett inlägg på Facebook under tisdagen skriver han:  

Vilken information saknar H&M och Ikea? ... samtidigt som Apple och Google deklarerar att de slutar sälja tjänster och varor i Ryssland svarar H&M och Ikeas kommunikatörer ”vet inte” på frågan om hur de kommer agera mot Ryssland… Den frågan har de haft 6 dygn att besvara.”

– Det gäller att vi är konsekventa oavsett om vi driver företag eller är privatpersoner. Konsekventa mot Putin, det är inte mot ryska folket utan mot regimen som tillåts härja. Det enda sättet att hjälpa oppositionen är att det ska märkas i den ryska vardagen, vad deras president gör, utvecklar han.

Ingka Group, som kontrollerar 392 Ikeavaruhus på 32 marknader, skriver i ett mejl till Expressen

– Vi har fortfarande öppet, men situationen är instabil så detta kan ändras snabbt. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Cos och H&M dessutom öppna nya butiker i Ryssland inom kort. Däremot har H&M-ägda Arket skjutit upp sin öppning av en butik som var planerad till lördag. På onsdagskvällen meddelande H&M att de tillfälligt stoppar all försäljning i Ryssland.

Ica har vänt i frågan 

Pressen har också ökat på matvarukedjor som Ica och Coop att sluta sälja varor som kommer från Ryssland. 

I en tråd på Facebook svarade Ica i måndags angående bojkott. 

”Ica tror inte på en bojkott och tar inte heller en politisk ställning. Vi har relationer med leverantörer, inte med länder. Orsaken till det är att vi inte tror att bojkotter slår rätt utan snarare drabbar de som redan är hårt drabbade i ett land.” 

Även Coops kundservice har i samma tråd svarat att de handlar med leverantörer och inte med länder eller deras regeringar. 

Men därefter har Ica vänt i frågan. 

”Det är ett humanitärt ställningstagande. Ica Gruppen står för demokrati och mänskliga rättigheter. Sanktioner mot Ryssland införs nu från väldigt många håll, länder, organisationer och företag, i världen”, skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig till Kvällsposten. 

På frågan hur de ser på tidigare uttalanden – som bland annat kritiserades av Andreas Schönström på sociala medier – och vad det är som gjort att de har vänt svarar Ica: 

Den utgångspunkten är fortfarande vår generella hållning till bojkotter men i det här fallet har vi av det skäl vi angav valt att göra ett avsteg från den givet det exceptionella läget. Vi fattade det här beslutet i måndags så vad vi svarade kring den här frågan innan måndags är alltså inte aktuellt längre.”

– Jag tror att allt vi gör är en markering mot kriget och invasionen, det är viktigt att vi alla bidrar på något sätt. Det känns som att alla är engagerade och ser allvaret. Det blir dominoeffekter långt utanför Ukraina, säger Andreas Schönström. 

Även Coop ska nu ha säljstoppat ryska produkter, enligt sajten Food Supply.