Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Presidenten som utmanar Hells Angels

Henk Kuipers var på plats när No Surrender MC:s första skandinaviska avdelning öppnade - nu finns planer på fler i både Danmark och Sverige.
Foto: Anthon Unger
I samband med att No surrender startade sin senaste avdelning, District 26, i Danmark valde medlemmarna att ställa upp på bild för medierna. De som inte ville synas vände sig om.
Foto: Meyer Kenneth

På två år har holländaren Henk Kuipers öppnat två nya mc-klubbar i Danmark som konkurrerar med Hells Angels och Bandidos.

Den forne Satudarah-presidenten var själv på plats när No Surrender MC:s första skandinaviska avdelning öppnade - nu finns planer på fler i både Danmark och Sverige.

– När man inte är tillfreds med sin klubb går man vidare till en annan, säger Henk Kuipers till Ekstrabladet.

Klubben är ett av de senaste tillskotten i mc-faunan.

No surrender MC bildades så sent som i februari 2013 i Holland. Men redan nu, drygt två år senare, anses klubben ha tillräckligt många avdelningar för att kunna konkurrera med etablerade klubbar som Hells Angels, Bandidos och Satudarah.

I mitten av september slog No surrender upp sin senaste avdelning, District 26, i Danmark. Namnet anspelar på de kommuner i huvudstadsområdet vars postnummer börjar på 26 som Rødovre, Hvidovre, Glostrup och Brøndby.

På plats i klubbens nya lokal i Brøndby fanns bland annat Europapresident Henk Kuipers.

Han beskrivs som den danska gängvärldens okrönte gudfader. Så sent som 2013 var han på plats i Danmark i egenskap av ett av Satudarah-toppnamn när klubben fick sin första danska avdelning.

För ett år sedan var han Satudarah-president – nu är han i stället Europapresident för No surrender.

Tog med sig 100 man

För Ekstrabladets Sune Fischer berättar Henk Kuipers själv om valet att bryta med klubben.

– Det var en annan typ av brödraskap. Det var ett annat sätt att tänka och ett annat sätt att göra saker. Vi är inte styrda av en person. Vi är en riktig motorcykelklubb utan en ledare som berättar vad alla ska göra, säger Henk Kuipers som också beskriver Satudarah som lite gammalmodig.

När holländaren valde att lämna sin gamla klubb för att bilda en ny tog han med sig ungefär 100 man. Samtidigt avvisar han att No Surrender skulle ligga i konflikt med Satudarah.

– Jag har inget problem med någon, säger han till Ekstrabladet.

Under slutet av sommaren ställde medlemmarna upp för medierna på en bild i det nya klubbhuset – även om vissa av dem valde att vända ryggen mot kameran. Och vid förra veckans öppnande fanns både danska och utländska medlemmar på plats i det industriområde i Brøndby som klubben valt att slå sig ner i.

Presidenten: "Går vidare"

Enligt Ekstrabladet har flera av medlemmarna, precis som presidenten, bakgrund i andra mc-klubbar.

– När man inte är tillfreds med sin klubb går man vidare till en annan. När man inte är tillfreds går man vidare, säger Henk Kuipers till Ekstrabladet.

Bland No surrenders grundare finns också en före detta Hells Angelsmedlem. Medgrundaren blev dock utkastad ur HA i så kallade "bad standing" 2004.

No surrenders danska talesmän har tidigare sagt att District 26 är avsedd att bli klubbens "motherchapter" – ett slags huvudkontor för klubbens skandinaviska förgreningar. Planer finns också på att starta nya avdelningar i både Danmark och Sverige, enligt talesmännen.

Prata med dansk polis

Svensk polis följer noggrant vad som händer på andra sidan sundet.

– Det är otroligt hårt kriminellt belastade personer i Holland som har bildat No surrender, sa Lars Öjelind, chef för underrättelsesektionen vid NOA, svenska polisens nationella operativa centrum, när Kvällsposten pratade med honom tidigare i höst.

Nu är planen att prata med sina danska poliskollegor.

– Vi utbyter även information med andra europeiska kollegor genom Europol. Men vi fokuserar mer på personerna och inte så mycket på gängen.

Om ett nytt mc-gäng vill slå sig in där Hells Angels och Bandidos redan finns kan det förstås leda till bekymmer.

– Kommer de för nära och konkurrerar kan det bli reaktioner från andra gäng. Sådant har förekommit tidigare, säger Lars Öjelind.

– Men jag tycker inte vi har anledning att vara oroliga. Inte som det ser ut nu.

No Surrender MC

No surrender är ett så kallat "multietniskt" gäng eftersom de har en blandning av människor med olika bakgrund och kultur.

Klubben bildades i Holland i februari 2013 och finns just nu i sju länder: Belgien, Tyskland, Spanien, Marocko, Turkiet, Surinam och Danmark.

I Holland har klubben 27 underavdelningar.

Många av medlemmarna har tidigare varit med i andra mc-gäng och klubben leds av hårt kriminellt belastade personer.

Planerar att etablera sig även i Sverige med två avdelningar.

Här är konkurrenterna

I Danmark finns redan fem kriminella mc-gäng:

•Hells Angels – startade i USA 1948 och finns etablerade i Danmark sedan 1980. Har numera nio avdelningar i Köpenhamn, Århus, Odense, Ålborg, Esbjerg, Randers, Vejle, Amager och Ishøj. Dessutom ett antal klubbar som är så kallade prospects och hangarounds. Påstås kontrollera haschförsäljningen på Christiania i Köpenhamn.

•Bandidos – bildades 1966 i USA. Finns i Danmark sedan 1993. Uppges ha så många som 18 avdelningar men ska ändå inte ha mer än 160 medlemmar totalt enligt siffror från 2009. Plus stödklubbar. Anses ha många tungt kriminellt belastade medlemmar varav ett antal är dömda för narkotikabrottslighet.

•Satudarah – bildades i Moordrecht i Holland 1990 och etablerade sig i Danmark sommaren 2013. Namnet är indonesiskt och betyder "ett blod", vilket ska symbolisera att alla oavsett ras eller kultur är lika värda. Har haft två avdelningar i Bagsværd och Glostrup. Många påstås ha lämnat dem för No surrender.

•Gremium – bildades i Mannheim 1972 och anses vara det största tyska mc-gänget med 73 avdelningar i hemlandet och 71 i andra länder. Har förbjudits i hemlandet en gång men förbudet upphävdes. Finns på Själland som så kallade prospects sedan sommaren 2014. Även kända under namnet Black 7.

•United Tribuns – tysk gruppering från Baden-Württemberg som söker fotfäste på södra Jylland. Har under året varit aktiva i Aabenraa men kan ha flyttat igen. Beskriver sig själva som ett brödraskap med fokus på kampsport och bodybuilding. Söker aktivt nya medlemmar genom sin Facebooksida.

(Källor: Wikipedia, BT, Ekstrabladet, Jydske Vestkysten)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!