Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Präst kände sig utpekad i deckare: ”Ätit upp oss”

De tre inblandade bodde och levde vid solkusten i Malaga.
Foto: Colourbox
Prästparet kände sig utpekade. Prästen på bilden har ingenting med texten att göra.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Prästen Mikael Jönsson och hans fru Lena Ottosson kände sig utpekade i romanen ”Parasiten” som advokaten Göran Rise skrivit. 

– Det här har ätit upp oss. Det är pressande och rätt galet, säger Lena Ottosson.

Men när de anmälde Göran Rise till Justitiekanslern, JK, var det för sent. 

Prästen Mikael Jönsson och hans fru Lena Ottosson bor sedan en tid i Malmö, men arbetade under flera år för Svenska kyrkan på Costa del Sol, vid Malagas solkust i Spanien. Där har också advokaten och författaren, Göran Rise, varit verksam.

Paret har tidigare varit i en tvist med Svenska kyrkan, som senare slutade med att de köptes ut. Under denna period kom de i kontakt med advokaten Göran Rise. De menar att han hörde av sig och erbjöd sig att hjälpa dem ”pro bono”, alltså gratis, som en snäll gest. 

– Vi tycker att det är väldigt fint ifall man erbjuder hjälp till varandra, vilket han gjorde, säger Mikael Jönsson.  

Men huruvida arbetet utfördes som gratis hjälp finns skilda åsikter om.

Rise har vid flera tillfällen stämt paret där han kräver betalt på nästan 330 timmars arbete, mellan juli och december 2019. 

– Det är ett försök att smita från notan. Det är självklart att jag vill ha betalt för ett arbete som jag har utfört under åtta månader, säger Göran Rise.

Paret Ottosson och Jönsson har som svar anmält Göran Rise till Advokatsamfundets disciplinnämnd. På flera av punkterna som gäller ersättning från Rise till paret Ottosson och Jönsson vidtar inte disciplinnämnden några åtgärder. Däremot menar nämnden att Göran Rise varit otydlig gällande arvode och ersättning. 

Han har dessutom hotat paret om att bryta mot tystnadsplikten och enligt disciplinnämnden uttryckt sig raljant om sina klienter. För detta och otydligheterna gällande arvode fick han i somras en varning då Advokatsamfundets disciplinnämnd menar att han brutit mot god advokatsed. 

”Vi är utpekade”

Göran Rise har också ägnat sig åt att skriva en bok. Och när han släppte boken ”Parasiten”, som utspelar sig på Costa del Sol, kände prästen igen sig. Paret menar att Göran Rise rentav kopierat deras liv och att inte mycket mer än namnen är utbytta. 

– Vi är utpekade. På första sidan pekar han ut oss direkt – jag upplever att mitt liv blev en bok, säger Mikael Jönsson och fortsätter: 

– Vad har vi gjort? Vi hängs ut hela tiden. Detta har påverkat hela familjen jättemycket att bli anklagade för saker som är falska. Det värsta är att det är en advokat som beter sig på det här sättet, säger han. 

Boken släpptes i november 2020. Men det dröjde ända till december 2021 innan paret anmälde Göran Rise för grovt förtal. Eftersom det då hade gått över ett år sedan boken släpptes var det för sent för justitiekanslern att ta sig an ärendet. Allmänt åtal i tryckfrihetsfrågor likt denna ska väckas inom sex månader från det att skriften getts ut. 

– Det var en miss och det är synd, säger Mikael Jönsson. 

Göran Rise själv säger till Kvällsposten att han endast använt paret som en inspirationskälla till boken. 

Paret Jönsson/Ottosson bor numera i Malmö och hoppades i och med anmälan till justitiekanslern att de skulle få ett avslut på det hela. 

Men det är inte säkert att det här var sista turen trots allt – Gören Rise har nämligen lämnat in ett föreläggande till Kronofogden – som ett nytt försök att driva in pengarna.

Göran Rise säger att han sedan ett tag tillbaka har ett ombud som sköter detta åt honom. 
MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!