Präst: Homosexualitet en psykisk oordning

Människor som är "ofrånkomligt" homosexuella kan enligt konfirmationsundervisningen inte "ta på sig familjelivets ansvar", enligt kyrkoherden. Bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Anders Robertsson

Konfirmander i katolska kyrkan i Växjö får lära sig att homosexualitet är en psykisk oordning – som för de värst drabbade är obotlig, rapporterar Smålandsposten.

I Växjö undervisas just nu 20 konfirmander i stadens katolska församling. Smålandsposten skriver att när ungdomarna träffades förra lördagen var temat för lektionen "Att förbereda sig för äktenskapet".

Enligt tidningen fick konfirmanderna då bland annat lära sig att "det finns människor som är obotligt homosexuella eller impotenta eller har hälsoproblem som gör att de inte kan ta på sig familjelivets ansvar".

När Smålandsposten pratar med kyrkoherden som håller i konfirmationsundervisningen understryker han att homosexualitet enligt katolska kyrkan inte är en synd i sig. Det är däremot utövandet.

Internt blad

När tidningens reporter frågar honom om hur homosexualitet ska botas, svarar han att han inte vet något om det.

Men du ser det som sjukdom, undrar reportern.

– Det är ingen sjukdom på det sättet, utan en oordning i det mänskliga psyket, så är det, säger kyrkoherden, men förnekar att församlingen försöker bota homosexuella.

Ungdomarna som deltar i konfirmationsundervisningen är alla i 14-årsåldern, en tid då sexualitet kan vara något nytt och förvirrande. Smålandsposten undrar om inte kyrkoherden är rädd för att skapa ångest och oro.

– Det är möjligt. Men du skulle kanske ha varit med på undervisningen och sett hur den gick till. Jag förstår att du har ett blad som delades ut där. Det är ett internt blad som inte är avsett för publicitet. Varje ord är inte vägt på guldvåg.

Inte lämpade för familjelivet

Kyrkoherden säger till tidningen att bladet kan tolkas som att homosexualitet är något som kan läkas eller botas. Men det kan också tolkas som att det finns faktisk homosexualitet som är "ofrånkomlig".

Människor som är "ofrånkomligt" homosexuella kan enligt konfirmationsundervisningen inte "ta på sig familjelivets ansvar", enligt kyrkoherden.

Det här gäller även "impotenta" och personer med "hälsoproblem". Dessa personer – som inte lämpar sig för familjelivets ansvar och inte får gifta sig enligt katolska kyrkan – ska leva i avhållsamhet.

"Djupt olyckligt"

Suzana Mocevic är mångfaldssamordnare på Växjö kommun och en av de som driver Växjö Pride. Hon blir upprörd när hon får veta vad konfirmanderna får lära sig.

– Det är djupt olyckligt att man på vissa håll i samhället fortfarande betraktar hbtq-personer som sjuka. Det är sorgligt att den synen lärs ut till barn och ungdomar. Det vi gör i Växjö Pride handlar om att ungdomar ska få vara fria att älska den de vill, säger hon till Smålandsposten.

Suzana Mocevic säger att hon nu ska ta kontakt med kyrkoherden för att inleda en dialog.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!