Människor som är "ofrånkomligt" homosexuella kan enligt konfirmationsundervisningen inte "ta på sig familjelivets ansvar", enligt kyrkoherden. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Anders Robertsson
Människor som är "ofrånkomligt" homosexuella kan enligt konfirmationsundervisningen inte "ta på sig familjelivets ansvar", enligt kyrkoherden. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Anders Robertsson

Präst: Homosexualitet en psykisk oordning

Publicerad

Konfirmander i katolska kyrkan i Växjö får lära sig att homosexualitet är en psykisk oordning – som för de värst drabbade är obotlig, rapporterar Smålandsposten.

I Växjö undervisas just nu 20 konfirmander i stadens katolska församling. Smålandsposten skriver att när ungdomarna träffades förra lördagen var temat för lektionen "Att förbereda sig för äktenskapet".

Enligt tidningen fick konfirmanderna då bland annat lära sig att "det finns människor som är obotligt homosexuella eller impotenta eller har hälsoproblem som gör att de inte kan ta på sig familjelivets ansvar".

När Smålandsposten pratar med kyrkoherden som håller i konfirmationsundervisningen understryker han att homosexualitet enligt katolska kyrkan inte är en synd i sig. Det är däremot utövandet.

Internt blad

När tidningens reporter frågar honom om hur homosexualitet ska botas, svarar han att han inte vet något om det.

Men du ser det som sjukdom, undrar reportern.

– Det är ingen sjukdom på det sättet, utan en oordning i det mänskliga psyket, så är det, säger kyrkoherden, men förnekar att församlingen försöker bota homosexuella.

Ungdomarna som deltar i konfirmationsundervisningen är alla i 14-årsåldern, en tid då sexualitet kan vara något nytt och förvirrande. Smålandsposten undrar om inte kyrkoherden är rädd för att skapa ångest och oro.

– Det är möjligt. Men du skulle kanske ha varit med på undervisningen och sett hur den gick till. Jag förstår att du har ett blad som delades ut där. Det är ett internt blad som inte är avsett för publicitet. Varje ord är inte vägt på guldvåg.

Inte lämpade för familjelivet

Kyrkoherden säger till tidningen att bladet kan tolkas som att homosexualitet är något som kan läkas eller botas. Men det kan också tolkas som att det finns faktisk homosexualitet som är "ofrånkomlig".

Människor som är "ofrånkomligt" homosexuella kan enligt konfirmationsundervisningen inte "ta på sig familjelivets ansvar", enligt kyrkoherden.

Det här gäller även "impotenta" och personer med "hälsoproblem". Dessa personer – som inte lämpar sig för familjelivets ansvar och inte får gifta sig enligt katolska kyrkan – ska leva i avhållsamhet.

"Djupt olyckligt"

Suzana Mocevic är mångfaldssamordnare på Växjö kommun och en av de som driver Växjö Pride. Hon blir upprörd när hon får veta vad konfirmanderna får lära sig.

– Det är djupt olyckligt att man på vissa håll i samhället fortfarande betraktar hbtq-personer som sjuka. Det är sorgligt att den synen lärs ut till barn och ungdomar. Det vi gör i Växjö Pride handlar om att ungdomar ska få vara fria att älska den de vill, säger hon till Smålandsposten.

Suzana Mocevic säger att hon nu ska ta kontakt med kyrkoherden för att inleda en dialog.

Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag