Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Praktikant tjuvläste skadad kriminells journal

Ur arkivet: Så här sa polisen om explosionerna i Malmö, den ena var kraftig laddning i ett trapphus där en ung man skadades svårt. Rapportering från december 2018.
Patienten hade skadats svårt när han placerade ut en laddning utanför en lägenhet.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Nu döms en praktikant för dataintrång efter att ha tjuvläst i den kriminelle mannens journal.
Foto: PEO MÖLLER

Kvinnan i 25-årsåldern gjorde praktik på sjukhuset i Malmö.

När en kriminell ung man, som skadats i en mycket uppmärksammad händelse, kom in på avdelningen tjuvläste kvinnan vid flera tillfällen mannens journal.

Nu döms kvinnan för dataintrång.

I början av december år 2018 exploderade en kraftig laddning i ett trapphus i Malmö. Explosionen orsakade stora materiella skador. Men även den unge man som placerade ut bomben skadades mycket svårt i samband med att bomben briserade. 

Den unge mannen, då 18 år gammal, vårdades under flera dagar på intensivvårdsavdelningen i Malmö. När han efter några dagar flyttades till en vårdavdelning var det under höjd säkerhet och stor sekretess. 

Polisen och väktare fanns på plats på avdelningen. Och personalen informerades. Händelsen där mannen skadats var vid tiden mycket uppmärksammad.

– Jag samlade personalen och informerade om patienten som skulle komma, vikten av särskild sekretess som den här patienten hade, berättar en arbetsledare på avdelningen i förhör med polisen.

Hög sekretess

På avdelningen fanns flera praktikanter, bland dessa en kvinna i 25-årsåldern som utbildade sig till sjuksköterska. Enligt vad flera anställda berättat för polisen var instruktionerna till den kvinnliga praktikanten tydlig: att hon inte skulle jobba med den svårt skadade kriminelle patienten – och därför inte fick ta del av dennes journal. Detta av det enkla skälet att hon inte hade någon vårdrelation med mannen.

Ändå tittade kvinnan vid flera tillfällen i journalen, där hon kunde ta del av uppgifter som omgärdas av hög sekretess.

I förhör har kvinnan uppgett att hon inte uppfattat att hon inte fick titta i journalen, att hon gjorde detta för att skaffa sig en översikt av läget för dagen och att hon dessutom, på grund av mannens skador, tyckte att det var givande att läsa om mannens allvarliga skador.

– För mig som student var det intressant att utbilda mig, säger kvinnan i förhör.

Den skadade mannen har i förhör uppgett att han tog illa vid sig av intrånget i hans journal. Mannen hade inför domen krävt att kvinnan skulle betala ett skadestånd på 10 000 kronor.

– Jag känner mig besviken på sjukhuset och kränkt, säger han i förhör

Nu döms kvinnan till dagsböter för dataintrång. Enligt domen ska hon även betala 5 000 kronor till mannen.TV: Systern gav dödande tabletter till sin lillebror: ”Han förstod vad som skulle ske”

Den svårt autistiske mannen blev uppmärksammad när SVT:s ”Uppdrag Granskning” avslöjade hur han hölls inlåst i en stuga i skogen.