Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända Stina, 34, om sin succé som lyxdesigner

Hör Stina Andersson berätta om hur det är att besöka nobelfesten.
När Stina Andersson tröttnade på att behöva välja mellan bekvämlighet eller trendigt valde hon att skrida till verket och tillverka sina egna högklackade skor

Familjen Andersson från Trelleborg är miljardärerna bakom Mellby gård – numera majoritetsägare i klädkedjan Kappahl.

Mindre känd är Stina Andersson, ingenjör och designer, som står bakom prestigemärket Stinaa.J.

– Vi har många ”powerkvinnor” som kunder, säger hon.

Familjen Andersson från Trelleborg är en av Sydsveriges mest kända företagarfamiljer. 

Mellby Gård, som bland annat äger klädjätten Kappahl och som förra året sköt in 50 miljoner kronor i fotbollsklubben Trelleborgs FF, grundades av familjen Andersson och drivs vidare inom familjen.

År 2017 omsatte Mellby gård drygt 6 miljarder kronor, vilket var rekord och den skånska familjen Andersson tillhör en av Sveriges rikaste. Johan Anderssons pappa, Rune Andersson - som startade Mellby gård en gång i tiden - sitter fortfarande kvar som ordförande. Enligt en sammanställning från Veckans affärer förra året, var bara han god för nio miljarder kronor. 

Mellby gård är ett framgångsrikt investeringsbolag som nu äger delar i 19 företag, bland annat Kappahl. De flesta av företagen inom Mellby Gård verkar inom industri men även lantbruk, tjänster, bygg och detaljhandel.

Pappa och son jobbar tillsammans

Att driva företaget vidare som familjeföretag är en medveten linje. För sex år sedan tog sonen Johan Andersson, 41, över som vd. Nu är han den som sköter verksamheten från huvudkontoret i Malmö samtidigt som pappa Rune Andersson alltså är styrelseordförande.

– Det fungerar alldeles utmärkt. Han sköter bolaget som jag gjorde det innan. Han var bara lite äldre när han började i koncernen än vad jag var när jag vad vd första gången. Jag var ju med och fattade beslutet om Kappahl i söndags och det var en process som gick väldigt snabbt. Föredelen med att familjeföretag är att det nog går lite snabbare, har Rune Andersson tidigare sagt till Kvällsposten.

Däremot känner inte alla till att prestigemärket Stinaa.J också är knutet till den sydsvenska miljardärsfamiljen. Det är Stina Andersson, gift med Johan Andersson, som grundat företaget och driver det. Även detta bolag drivs som familjeföretag – maken Johan sitter nämligen i styrelsen.

Skorna tillverkas för powerkvinnor

Det var när Stina Andersson tröttnade på att behöva välja mellan bekvämlighet eller trendigt som hon bestämde sig för att tillverka exklusiva skor på sina egna villkor.

Resultatet blev det hyllade skomärket Stinaa.J.

Sedan lanseringen för lite drygt tre år sedan har hennes bekväma högklackade skor fått stor uppmärksamhet – både från kungligheter och från politiker. 

– Innersulorna är utgångspunkten och de produceras i Tyskland och är baserade på vårt patent. Vi har två patent, ett på högklackat och ett på platta skor. Sedan så byggs innersulorna in i skorna, berättar Stina Andersson, och fortsätter: 

– Våra skor riktar sig mot businesskvinnan som gärna går i högklackat på jobbet. Kvinnor har ju haft problem med ont i fötterna och en del har rentav skadat sig på grund av sina skor och det är det vi vill motverka.

Lyxiga skorna säljs i Laholm – och på nätet

Stina Andersson och Johan Andersson bor i Stockholm – och det är även där som de allra flesta av Stinaa.J:s återförsäljare finns: från Åhléns till mer exklusiva butiker som Grand hotel Boutique shop.

I södra Sverige finns en återförsäljare, Klädkammaren i Laholm. 

– Sedan har vi vår egen egen butik i Stockholm också och ytterligare försäljning på webben, säger Stina Andersson.

Tanken med Stina Anderssons designerskor är att de ska vara både lämpliga att ha på jobbet – och bekväma.
Foto: Pressbild

Uppskattas av partiledare och kungligheter

Stina Anderssons kundkrets består bland annat av prinsessan Sofia och kronprinsessan Victoria. Även partiledarna Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) har synts med Stinaa.J på sina fötter.

Annie Lööf har till och med hyllat skorna på sociala medier.

https://www.instagram.com/p/BFTTQpjL35c/

På sin Instagram skriver Annie Lööf att Stinaa.J vill ”revolutionera skobranschen” med sina ”snygga, ortopediska skor för oss som ofta bär högklackat i jobbet”.

– Så klart blir man stolt när kungligheter har mina skor. Men jag är också stolt över att ha både Annie Lööf och Ebba Busch Thor som kunder. Vi har många så kallade ”powerkvinnor” som kunder och det är för att vi är en problemlösare för kvinnor som jobbar mycket, säger Stina Andersson.

Johan Andersson är vd för klädjätten Kappahl och gift med Stina – men paret har inga planer på att börja samarbeta.
Foto: BILDBYRÅN

Kommer inte samarbeta med sin man

Förutom bekväma damskor tillverkar Stinaa.J även olika typer av herrskor, från sneakers till loafers och skor som kan användas på jobbet.

Men den som tror att skorna är på väg in i skohyllorna på Kappahl är fel ute – familjeanda till trots.

Stina Andersson och Johan Andersson har i nuläget inga planer på att slå ihop sina välkända varumärken och inleda ett samarbete. 

– Nej, det har vi inte diskuterat. Vi har lite olika segment där mina skor tillhör en lite högre prisklass, säger Stina Andersson.

Oavsett, jag kan tänka mig att det blir mycket jobb just nu för din del? 

– Ja, Gud ja, Det blir en hel del jobb.

Stinaa.J

Stinaa.J startades av Stina Andersson, som innan hon slängde sig in i skoindustrin dels arbetade med PR och kommunikation.

På sin hemsida beskriver Stinaa.J sina skor som ”svensk design och innovation” i kombination med ”italienskt hantverk”.

I framtagandet av Stinaa.J:s högklackade skor har bolaget undersökt hundratals 3D bilder på fötter för att skapa en bekväm innersula. 

Damskorna kostar från drygt 1 400 kronor upp till drygt 5 000 kronor. 

Omsättningen 2018 var drygt 2,3 miljoner kronor, enligt Allabolag.

MELLBY GÅRD

Mellby Gård startade 1986 när Rune Andersson köpte gården i Sösdala, Hässleholms kommun År 1989 gick han samman med Carl Bennet och startade Andersson & Bennet AB, all expansion skedde fram till 1997 inom det medan Mellby Gård Ab var ett renodlat jordbruksbolag. År 1997 delades Andersson & Bennet Ab upp igen och en del av tillgångarna fördes över till Mellby Gård. Johan Andersson, son till Rune Andersson utsågs till vd år 2013. Företaget är ägare i 19 bolag bland annat Roxtec, Smarteyes, Oscar Jacobsson och Duni.

Så var Nobelfesten förra året

Se de lyxiga kläder och den omtalade serveringsmissen från 2018.
Ladda ner Kvällspostens app!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!