Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnords plan – dela ut post varannan dag

Ibrahim Baylan (S) om krisen: ”Postnord går bättre än på länge”.
Postnord planerar att testa utdelning av post varannan dag. Det kan ske i lundastadsdelen Nöbbelöv. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
En genomsnittlig brevbärare hanterar var tredje brevlåda utan att lägga något i den.Foto: JEPPE GUSTAFSSON / IBL

Brev i postlådan bara varannan vardag. Det vill Postnord testa i skånska Nöbbelöv. 

Sen kan det bli verklighet i hela landet. 

– En genomsnittlig brevbärare hanterar var tredje brevlåda utan att lägga något i den, säger Maria Ibsén, pressansvarig hos Postnord.

Postnord har under en längre tid haft funderingar på att testa glesare utdelning av post. Förra våren var tanken att ett större test med postutdelning varannan dag i stället för varje dag skulle sjösättas i flera delar av landet. 

Det beror helt enkelt på att det skickas färre brev än tidigare. Enligt Maria Ibsén, pressansvarig hos Postnord, har ungefär hälften av breven försvunnit genom digitaliseringen jämfört med millennieskiftet.

– En genomsnittlig brevbärare hanterar var tredje brevlåda utan att lägga något i den – helt enkelt för att ingen skickat något till just den mottagaren, säger hon till Sydsvenskan som var först med att skriva om saken

Men planerna stötte på patrull. Bland annat visade en undersökning av Sekotidningen att en majoritet av riksdagspartierna var emot en glesare postutdelning. Postnord anmäldes även för avtalsbrott. 

Då sköt Postnord upp testet. 

– Vi ser att det här är en fråga som är viktig att jobba igenom på ett bra sätt. Vi ser just nu även en lite mindre nedgång på breven än vad vi hade planerat för i våra prognoser. Det gör väldigt stor skillnad för vårt ekonomiska resultat. Därför att vi sagt att vi ska fortsätta jobba med frågan och förbereda för ett test lite längre fram, sa Annemarie Gardshol som är koncernchef för Postnord till SVT då

Enligt Maria Ibsén, pressansvarig hos Postnord, har ungefär hälften av breven försvunnit genom digitaliseringen jämfört med millennieskiftet.Foto: PETER PHILLIPS

Miljömässiga skäl

Men nu är det dags för ett nytt test. Post och Telestyrelsen, PTS, som är tillsynsmyndighet, har studerat de juridiska konsekvenserna av en varannandagsutdelning genom att vända och vrida på den nuvarande lagstiftningen.

PTS har tittat både på de krav som ställs enligt det europeiska postdirektivet med krav på utdelning av post fem dagar i veckan, den svenska postlagen och postförordningen.

– Eftersom det finns ett krav på femdagarsutdelning så har vi tittat på utgångspunkterna i det kravet. Vi bedömer att det inte är rimligt att ställa ett krav att man ska åka runt på utdelningsrundor om det inte finns försändelser att dela ut, sa Emma Maraschin, enhetschef på PTS, i november när deras analys var klar.

Platsen för pilottestet kan bli Nöbbelöv, en stadsdel i nordvästra Lund. Om beslutet tas startar projektet i september. 

Enligt Postnord är skälen inte bara ekonomiska utan även miljömässiga. 

TV: Det här är Postnord

Ett företag som är ständigt i ropet – det här är Postnord.