Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Postnord vägrar köra ut post till Kerstin, 65

Här är Kerstin med sin brevlåda. Hit vill Postnord inte köra, enligt företaget måste Kerstin sätta sin brevlåda hos närmaste grannen, 600 meter bort.
Foto: Privat
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Kerstin Ljungkvist flyttade ut på landet för några månader sedan.

Då slutade Postnord att dela ut deras post – postjätten tycker att Kerstin bor för långt borta från grannen.

– Nu måste vi pulsa i snön i en kilometer fram och tillbaka, muttrar Kerstin.

Tillsammans med maken Anders tog Kerstin sina flyttlådor i december och lämnade tätorten Åseda i Kronobergs län för livet på landet i Älghult.

Men att bo på landet har sina avigsidor, fick de snabbt lära sig. Parets hus ligger som sista utpost på en enslig väg, runt knuten upphör allmän väg.

– Efter några veckor märkte vi att inte hade fått någon post i vår nyköpta låda. Då tog jag kontakt med Postnord och fick veta att brevbäraren inte kör hela vägen till oss. I stället vill de att vi ska sätta upp vår brevlåda hos närmaste grannen 650 meter hemifrån eftersom vårt hus inte ligger längs deras rutt, säger Kerstin Ljungkvist.

Måste göra som Postnord vill

Kerstin och Anders tycker inte att det skulle behövas. De vill ha posten hem till tomtgränsen men har förstått att det inte kommer att fungera.

– Till slut blir vi ju tvungna att sätta upp lådan där, det förstår ju vi också. Men vi vill lyfta det här och skapa uppmärksamhet. Jag tycker nog att det är var folk bor som borde avgöra deras rutt.

Lådan som Postnord vill se 650 meter längre ner på vägen.
Foto: Privat

I nuläget lagras deras post på ett postkontor, en gång i veckan går de ner till korsningen där grannarnas lådor sitter.

– Vi har bestämt träff med brevbäraren där, en gång i veckan. Så fungerar det tills vidare.

... ingen post men paketen kommer hem

Kerstin och Anders är båda politiker i regionen och i fullmäktige för Sverigedemokraterna men understryker att deras ilska mot Postnord uttrycks som privatpersoner.

Dock har politikerrollerna fört med sig en lustig detalj.

– Partimaterial som skickas hit delas ut som Företagspaket av Postnord. Och sådana paket kör de hela vägen till dörren. Lite märkligt är det, säger Kerstin.

Tidningen Smålandsposten, som först skrev om händelsen, har varit i kontakt med Postnord via mejl. Där skriver Postnord att företaget håller sig till de allmänna råd som Post- och telestyrelsen (PTS) har tagit fram och där undantag görs för äldre och funktionshindrade.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!