Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord sena med tusen coronatester

Postnord sköter leveranser av coronatester åt flera regioner.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronatesterna har skickats från Blekinge och Kronoberg till ett labb i Uppsala.Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Anna Kjellander, pressansvarig för Postnord.Foto: PostNord

Flera regioner bryter samarbetet med Postnord – efter att runt tusen coronatester har varit försenade eller tillfälligt försvunna.

– Vi tittar på hur vi ska förbättra processen framåt, säger Anna Kjellander, pressansvarig för Postnord.

Både Region Blekinge och Region Kronoberg har haft avtal med Postnord för att sköta transporterna av coronatester som görs i regionerna till ett laboratorium i Uppsala.

Men runt 1 000 tester som skickats till labbet har varit antingen försenade eller tillfälligt hamnat på villovägar, utan att de har gått att spåra.

Därför har man nu valt att bryta Postnord och gå över till en annan leverantör som bland annat Region Jönköping använder sig av sedan tidigare.

Testerna som har skickats till labbet har kommit från personal inom vården, som i sin tur har blandats med den vanliga posten under leveransen.

– Det handlar om att kunna fria personal med lätta symptom från coronamisstankar. Det har i vissa fall tagit längre tid än det borde. Det är besvärligt för oss på labbet, både tröttsamt och tidskrävande, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi, till P4 Blekinge.

Felsöker problemet 

Postnord har felsökt leveranserna från Blekinge och Kronoberg för att försöka hitta anledningen till varför problemen har uppstått.

– Så som jag förstår det har det skett en försening med expresspaketen som regionerna har haft. Vi har haft en dialog med dem, och det är så klart jättetråkigt att de inte är nöjda. Vi tittar på hur vi ska förbättra processen framåt, säger Anna Kjellander, pressansvarig för Postnord.

Enligt Anna Kjellander har leveranserna av coronatester fungerat bra för alla andra regioner där Postnord har haft ansvaret.