Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postnord-chaufför stal för 2,5 miljoner på jobbet

Foto: Polisen
I 20-åringens lägenhet hittades också massor med kontanter - sammanlagt 327 000 gömt i byrålådor, necessär, under madrasser och i skafferiskåp. Foto: Polisen
20-åringen har nu åtalats vid Malmö tingsrätt för grov stöld. En 32-årig man åtalas samtidigt för grovt häleri, misstänkt för att ha tagit emot utrustningen. Foto: Polisen
Efter en intern undersökning pekade misstankarna mot den 20-årige mannen på företaget. Foto: Polisen
I lägenheten hittades sedebuntar på flera platser. Foto: Polisen
I byrålådor anträffades sedelbuntar. Foto: Polisen
I 20-åringens lägenhet hittades också teknisk utrustning, som tangentbord till datorer. Foto: Polisen
I en soffa låg sedelbuntar Foto: Polisen
Gömt i bilens reservhjul hittades stulen teknisk utrustning. Foto: Poisen
1 / 11

Mannen i 20-årsåldern stal enligt misstankarna mobiltelefoner på jobbet för 2,5 miljoner kronor.

Postnords egen spaning avslöjade till sist mannens svindel.

När polis gjorde husrannsakan i hans lägenhet hittades sedelbuntar nästan överallt.

Det var när försändelser på Postnords anläggning i Malmö försvann i löpande takt som företagets egen säkerhetsavdelning kopplades in.

Efter en intern undersökning pekade misstankarna mot den nu häktade mannen på företaget.

Han hade varit i tjänst vid samtliga tillfällen som paket försvunnit från terminalen. Det var större butiksleveranser till speciellt Mobilias köpcentrum i Malmö som kommit bort.

När mannen i 20-årsåldern fastnade på övervakningskameror bestämde sig säkerhetstjänsten att följa efter på mannens distributionsrunda. Färden slutade på en idrottsklubb i centrala Malmö och vid en husrannsakan hittades gods i lokalerna.

Fem månader

Även i mannens bostad anträffades mobiltelefoner och läsplattor som kunde härledas till stölderna.

De hade, enligt åklagaren Magnus Pettersson, pågått i cirka fem månader. Under den tiden ska mannen ha tillägnat sig 43 försändelser till ett sammanlagt värde på 2 536 880 kronor.

I hans lägenhet hittades också massor med kontanter - sammanlagt 327 000 gömt i byrålådor, necessär, under madrasser och i skafferiskåp.

Polisen hittade också bilder på där mannen till synes stolt poserade med stora sedelbuntar. 

– Det är inget ovanligt att man fotograferar sig med stora pengabuntar. De som begår brott tycks ha en förkärlek till det, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Erkänner brott

Mannen i 20-årsåldern har nu åtalats vid Malmö tingsrätt för grov stöld. En 32-årig man åtalas samtidigt för grovt häleri, misstänkt för att ha tagit emot utrustningen.

Inledningsvis förnekade den Postnord-anställde till brott. Men i takt med att utredningen fortskridit har han erkänt cirka hälften av brotten. 32-åringen förnekar helt brott. 

– Den huvudåtalade hävdar att han varit utsatt för hot av olika personer. Men det har inte inte kunnat ledas i bevis, säger Magnus Pettersson.

Å andra sidan finns inte heller något som tyder på att mannen i 20-årsåldern levt i överdåd när man kartlagt hans ekonomi.

Det finns uppgifter om att det stulna godset förts utomlands och sålts i Mellanöstern.

Stora volymer 

– Här handlar det om så stora volymer telefoner att man inte kan hantera det själv, säger Magnus Pettersson.

Mannen är sedan tidigare ostraffad. 32-åringen har dömts för förmögenhetsbrott. Åklagaren kommer att yrka på rejäla fängelsestraff för båda.

– Det här är stölder som skett på ett systematiskt sätt och där en av dem utnyttjat sin ställning för att kunna begå brotten, säger Magnus Pettersson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!