Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postnord-chaufför stal för 2,5 miljoner på jobbet

Foto: Polisen
I 20-åringens lägenhet hittades också massor med kontanter - sammanlagt 327 000 gömt i byrålådor, necessär, under madrasser och i skafferiskåp. Foto: Polisen
20-åringen har nu åtalats vid Malmö tingsrätt för grov stöld. En 32-årig man åtalas samtidigt för grovt häleri, misstänkt för att ha tagit emot utrustningen. Foto: Polisen
Efter en intern undersökning pekade misstankarna mot den 20-årige mannen på företaget. Foto: Polisen
I lägenheten hittades sedebuntar på flera platser. Foto: Polisen
I byrålådor anträffades sedelbuntar. Foto: Polisen
I 20-åringens lägenhet hittades också teknisk utrustning, som tangentbord till datorer. Foto: Polisen
I en soffa låg sedelbuntar Foto: Polisen
Gömt i bilens reservhjul hittades stulen teknisk utrustning. Foto: Poisen
1 / 11

Mannen i 20-årsåldern stal enligt misstankarna mobiltelefoner på jobbet för 2,5 miljoner kronor.

Postnords egen spaning avslöjade till sist mannens svindel.

När polis gjorde husrannsakan i hans lägenhet hittades sedelbuntar nästan överallt.

Det var när försändelser på Postnords anläggning i Malmö försvann i löpande takt som företagets egen säkerhetsavdelning kopplades in.

Efter en intern undersökning pekade misstankarna mot den nu häktade mannen på företaget.

Han hade varit i tjänst vid samtliga tillfällen som paket försvunnit från terminalen. Det var större butiksleveranser till speciellt Mobilias köpcentrum i Malmö som kommit bort.

När mannen i 20-årsåldern fastnade på övervakningskameror bestämde sig säkerhetstjänsten att följa efter på mannens distributionsrunda. Färden slutade på en idrottsklubb i centrala Malmö och vid en husrannsakan hittades gods i lokalerna.

Fem månader

Även i mannens bostad anträffades mobiltelefoner och läsplattor som kunde härledas till stölderna.

De hade, enligt åklagaren Magnus Pettersson, pågått i cirka fem månader. Under den tiden ska mannen ha tillägnat sig 43 försändelser till ett sammanlagt värde på 2 536 880 kronor.

I hans lägenhet hittades också massor med kontanter - sammanlagt 327 000 gömt i byrålådor, necessär, under madrasser och i skafferiskåp.

Polisen hittade också bilder på där mannen till synes stolt poserade med stora sedelbuntar. 

– Det är inget ovanligt att man fotograferar sig med stora pengabuntar. De som begår brott tycks ha en förkärlek till det, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Erkänner brott

Mannen i 20-årsåldern har nu åtalats vid Malmö tingsrätt för grov stöld. En 32-årig man åtalas samtidigt för grovt häleri, misstänkt för att ha tagit emot utrustningen.

Inledningsvis förnekade den Postnord-anställde till brott. Men i takt med att utredningen fortskridit har han erkänt cirka hälften av brotten. 32-åringen förnekar helt brott. 

– Den huvudåtalade hävdar att han varit utsatt för hot av olika personer. Men det har inte inte kunnat ledas i bevis, säger Magnus Pettersson.

Å andra sidan finns inte heller något som tyder på att mannen i 20-årsåldern levt i överdåd när man kartlagt hans ekonomi.

Det finns uppgifter om att det stulna godset förts utomlands och sålts i Mellanöstern.

Stora volymer 

– Här handlar det om så stora volymer telefoner att man inte kan hantera det själv, säger Magnus Pettersson.

Mannen är sedan tidigare ostraffad. 32-åringen har dömts för förmögenhetsbrott. Åklagaren kommer att yrka på rejäla fängelsestraff för båda.

– Det här är stölder som skett på ett systematiskt sätt och där en av dem utnyttjat sin ställning för att kunna begå brotten, säger Magnus Pettersson.