Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postkodlotteriet varnar för bedragare

Ett av försöken att lura går ut på att även grannar som inte är med i Postkodlotteriet kan vinna. Det är bara grannar som är med i lotteriet, som här i Nättraby, som kan vinna. Foto: Joachim Wall
Rickard Sjöberg är med och delar ut vinsterna i Postkodmiljonären. Foto: Joachim Wall

MALMÖ. Postkodlotteriet varnar äldre i södra Sverige för bedragare som låtsas ringa från lotteriet.

Bedragarna försöker lura till sig kontouppgifter för att sedan stjäla pensionärernas pengar.

– Man försöker lura människor i vårt namn. Det är en låg form av kriminalitet, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet.

Under senare år har det förekommit flera olika typer av bedrägerier mot äldre genom att låtsas ringa från bland annat Postkodlotteriet.

Nyligen uppmärksammade lotteriet att äldre i södra Sverige, främst Skåne, får samtal från bedragare.

– Vi kontaktades av personer som berättade om sådana samtal där de ombads lämna ut sina kontouppgifter och vill nu varna alla för den här typen av kriminalitet, säger Roger Magnergård.

Låter övertygande

Bedragarna som ringt upplevs oftast som mycket övertygande. Om den som blir uppringd protesterar och säger att han eller hon inte är med i lotteriet förklarar bedragarna att inte är svaret skyldiga.

– Då påstår bedragarna att även grannar kan vinna vilket i och för sig i sant men det händer bara om man är med i lotteriet, säger Roger Magnergård.

Men ingen behöver lämna ut uppgifter om sitt kontonummer och bankkort på telefon.

Den som är med i Postkodlotteriet registrerar i förväg sitt bankkonto hos lotteriet och eventuella vinstpengar sätts in direkt.

Vanliga bluffar

– Vi har stött på flera olika typer av bedrägerier där man utgett sig ringa från Postkodlotteriet men också andra lotterier, säger kommissarie Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter.

Det kan gå till på olika sätt.

Bluff 1:

Bedragarna ringer och säger sig behöva numret till ett kontokort samt den tresiffriga koden på baksidan av kortet för att kunna sätt in vinstpengarna.

– Med sådana uppgifter kan bedragarna sedan beställa varor på internet som debiteras på kortet och som får betalas av den som blivit lurad, säger Ditte Westin.

Bluff 2:

Bedragaren ringer först och berättar en vinst ska betalas ut och att han eller hon kommer från lotteriet och är i området.

Efter stund ringer det på dörren och bedragaren ber om ett kontokort samt den tresiffriga koden på baksidan av kortet för att kunna gå ner till bilen och göra en överföring.

Sedan kan bedragaren åka direkt till närmast bankkomat och ta ut pengar och även handla varor på internet.

Bedragarna har dessutom rätt raffinerade metoder att leta fram äldre. De söker på olika internetsidor och får på så sätt får fram adresser och telefonnummer till äldre ensamstående som lever ensamma.