Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Porträtt ska visa mångfald – men grupper tackar nej

TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Utställningen ”Öppna Malmö” har som syfte att visa på stadens mångfald. Men flera ur den judiska gruppen i staden tvekar kring att medverka.
Foto: SHUTTERSTOCK

Utställningen ”Öppna Malmö” har som syfte att visa på stadens mångfald. 40 porträtt av Malmöbor med olika ursprung ska pryda busskurer och väggar landet runt.

Men flera av de tillfrågade har tackat nej.

– Det är helt okej att mitt porträtt visas på Förintelsekonferensen med en text om mig, men inte runt om i staden. Inte för min egen skull, men för att jag inte vill att man ska ta sönder busskurer på grund av att mitt ansikte finns där, säger en judisk man.

Utställningen, som finansieras av Malmö stad, har en budget på 600 000 kronor. Kommunen kommer att ta porträttbilder på 40 Malmöbor, ett tillhörande citat kommer också finnas med på bilden. Porträtten ska visas på busskurar och husfasader så att alla Malmöbor kan ta del av den. 

Syftet med utställningen är att lyfta fram förebilder som jobbar för en inkluderande stad. 

Karin Karlsson är beställare av utställningen och projektansvarig för kommunens stora satsning ”Öppna Malmö”. Utställningen kommer att lanseras någon gång under april. 

– Vi hoppas kunna synliggöra att det finns ett engagemang för att skapa en öppen och inkluderande stad. Vi hoppas att fler kommer vilja engagera sig och att det ska bidra till ett samtal om att skapa en stad för alla på lika vilkor, säger Karin Karlsson.

Karin Karlsson är projektansvarig för Öppna Malmö – Vi försöker ta fram det som är bra för att kunna prata om det som är svårt, säger Karin Karlsson
Foto: Foto: Malmö Live

Men kommunen har haft problem. 

Representanter ur den nationella minoriteten romer har inte velat ställa upp – hittills har inte en enda rom tackat ja trots att Malmö är den största romska staden i hela Norden. 

”En fasad”

En av de som tackat nej, en 20-årig romsk kvinna, menar att projektet riskerar att måla upp en falsk bild av att Malmö endast är en inkluderande stad. Något som enligt henne inte stämmer. 

– Visst Malmö har något väldigt fint. Det finns många kulturer och det är olika etniciteter som möts. Men sen finns det som är väldigt mörkt också, det finns rasism mot vissa grupper som inte uppmärksammas. Det finns en risk att det osynliggörs ännu mer om man målar upp en fasad att Malmö bara är öppet, säger hon.

Utställningen kan osynliggöra Malmöbors utsatthet, menar hon. 

– För det första, lyssna på namnet ”Öppna Malmö”, det målar upp en bild om en välkomnande och inkluderande stad. Det är det till viss del. Men vi måste prata om det som min grupp utsätts för och detta på samma vilkor som det pratas om andra grupper.

”Det är spännande med mångfald”

En judisk man i 60-årsåldern har valt att vara med i utställningen, men bara på Förintelsekonferensen. Mannen har länge engagerat sig mot antisemitism och varit en offentlig person i Malmö. Men i just detta sammanhang valde han att tacka nej till att synas runtom i stan.

– Det är helt okej att mitt porträtt visas på Förintelsekonferensen med en text om mig, men inte runtom i staden. Inte för min egen skull, men för att jag inte vill att man ska ta sönder busskurer på grund av att mitt ansikte finns där, säger han.

För honom är Malmö en stad full av mångfald. Han beskriver det som att det finns en styrka i det och många positiva berättelser att hämta ur invandring.

– Jag tycker att det är spännande att visa vilken mångfald vi har i staden. Det är lätt att missa det när man är i sin egen lilla bubbla att staden är betydligt större. Det är viktigt att påminnas om allt det positiva också som invandring faktiskt innebär, säger 60-åringen.

Karin Karlsson menar att huvudsyftet är att inspirera. 

– Det finns ingen som säger att det inte finns problem eller att vi försöker dölja det. Vi försöker ta fram det som är bra för att kunna prata om det som är svårt. Det här är ett sätt att kunna spinna vidare på det som är utmaningarna, säger hon.

”Jag fick komma till tals”

Mira, 20, har engagerat sig för att öka kunskap om antisemitism. Hon är en av de som tackat ja till att synas både i staden och i Malmöforumet. Hon beskriver projektet som ett bra initiativ och ett sätt att lyfta fram Malmöbornas berättelser. 

– Jag uppfattar det som ett bra projekt där man synliggör människor i samhället. Jag har fått uttrycka mig på olika sätt och vad jag anser om hur det är att vara jude. Jag är glad att de ville ha med mig och jag känner mig nöjd, säger Mira Kelber.

Mira Kelber är en av deltagarna som tackat ja– Jag vill inspirera flera judar att träda fram och våga visa sig, säger Mira Kelber.
Foto: Privat

Hon tycker att judar måste våga träda fram i liknande sammanhang om det ska ske en förändring. 

– För min del är det viktigt att synliggöra att vi finns, att folk ska förstå att det går judar på Malmös gator. Man pratar mycket om judehatet i Malmö, det är en ökänd stad. Men det är inte många som vet vilka som är judar. Det måste normaliseras, det hjälper att skapa förståelse för antisemitism, säger hon.


Utställningen öppna Malmö

Kostar 600 000 kronor 


Ska visas i en rad forum, både utomhus och inomhus


Utställningen ska vara en symbol för den stora satsningen Öppna Malmö

TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!