Porrberoendet växer - allt fler män drabbade

Publicerad

Allt fler fastnar framför porren på internet och är inte längre intresserade av att ha sex med en partner.

På sexologiska mottagningen i Blekinge söker allt fler män för sitt porrmissbruk.

– Det blir som en drog som kan liknas vid ett alkoholberoende, säger Göran Sedvallsson, läkare på landstingets sexologiska mottagning, till P4 Blekinge.

Bara de senaste fem åren har siffran stigit markant. Män som tappat lusten att ha sex med en partner utan bara onanerar framför porr.

– När man porrsurfar är det väldigt enkelt. Du har kontrollen över datorn och din egen kropp. Ska du sedan vara tillsammans med en partner, så ställer det andra krav, som hämmar, säger Göran Sedvallsson till radion.

Enligt Göran Sedvallsson kallas tillståndet porrimpotens, eller helt enkelt manlig olust. I de fall där mannen har en partner är det många som känner sig bedragna.

Åtta till tio timmar

Sedan finns det ockå många män, utan partner, som tillbringar väldigt mycket tid framför porren på datorn. Det kan handla om mellan åtta till tio timmar per dag.

– Det blir som en drog som kan liknas vid ett alkoholberoende, säger Göran Sedvallsson

För många har porranvändandet en ångestdämpande effekt precis som alkohol och droger. En av bovarna i dramat är tillgängligheten.

– Ett par klick så är man inne på sidorna, säger Göran Sedvallsson till radion.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag