Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Porrbedragaren har anmälts av tusentals

Den skånske företagaren misstänks ha hängt ut flera tusen svenskar som porrsurfare på internet.

MALMÖ. En 40-årig skånsk företagare har anhållits som misstänkt för att ha hängt ut flera tusen svenskar som porrsurfare på internet.

Bland anmälarna finns bland att ett polisbefäl.

- Han har anhållits som misstänkt för utpressning och brott mot personuppgiftslagen, säger vice chefsåklagare Bo Birgerson.

De första polisanmälningarna mot den skånske företagaren kom under våren. Sedan dess har de formligen vält in till polismyndigheter i hela landet. Sammanlagt handlar det om flera tusen anmälningar från privatpersoner.

Utredningen mot honom har sedan dess samlats i Malmö under vice chefsåklagare Bo Birgerson som anhöll 40-åringen på tisdagen.

- Han kom in frivilligt till polisen och blev förhörd. Jag ska senare ta ställning till om han ska begäras häktad, säger Bo Birgerson.

Ett beslut om att begära företagaren häktad väntas komma i dag.

Utpressningsbrott

I samband med det första förhöret blev 40-åringen delgiven en rad brottsmisstankar.

-Det är utpressningsbrott av olika slag, antingen att han själv gjort det eller anstiftat andra till att göra det. Han är också anmäld för brott mot personuppgiftslagen eftersom han misstänks ha hängt ut sina påstått icke-betalande kunder som porrsurfare. Det säger Datainspektionen att man inte får koppla samman personuppgifter med sexualitet. han är också misstänkt för förtal av en ung flicka, säger Bo Birgerson.

Affärsidén som 40-åringen misstänks ha satt i system är att med hjälp av mobilnummer kräva betalning av den som har abonnemanget för att ha laddat ned porrfilmer som han äger rättigheterna till.

Nekar till kravbreven

Kravbreven har uppfattats som regelrätta bedrägerier eftersom de som fått kraven förnekat att de porrsurfat.

Företagaren själv har i olika sammanhang hävdat att det finns dokumentation, att de som fått skadeståndskraven faktiskt laddat ned filmerna. Bevisen ska bland annat finnas hos de påstådda kundernas mobiloperatörer.

40-åringen förnekar dessutom att det är han som skickat kravbrev utan att de kommer från ombud som han anlitat.

Pressen på de påstådda kunderna som vägrat betala har efterhand trappats upp. De har hotats med kravbrev och inkasso. Efterhand har trycket ökat ytterligare.

Hängt ut polisbefäl

Mobilanvändarna har först hotat med att deras namn ska offentliggöras och sedan har hotet verkställts. Bland de som hängts ut finns till exempel ett sydsvenskt polisbefäl som står för ett av sina barns mobilabonnemang.

- Min klient förnekar brott. det är för tillfället min enda kommentar, säger advokat Magnus Hermansson som företräder 40-åringen.

Sedan tidigare sitter en man häktad i Blekinge som misstänkt för grovt bedrägeri i samma ärende.

40-åringen har varit verksam i porrbranschen under en lång följd av år.