År 2014 blev det starka reaktioner världen över när Köpenhamns zoo sköt en av sina, helt friska, giraffer och matade honom till lejonen för att undvika inavel. Foto: PEDERSEN RASMUS FLINDT / AP POLFOTOÅr 2014 blev det starka reaktioner världen över när Köpenhamns zoo sköt en av sina, helt friska, giraffer och matade honom till lejonen för att undvika inavel. Foto: PEDERSEN RASMUS FLINDT / AP POLFOTO
År 2014 blev det starka reaktioner världen över när Köpenhamns zoo sköt en av sina, helt friska, giraffer och matade honom till lejonen för att undvika inavel. Foto: PEDERSEN RASMUS FLINDT / AP POLFOTO
Utöver lejonen är tigrarna och isbjörnarna de farligaste djuren på Köpenhamns zoo. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTTUtöver lejonen är tigrarna och isbjörnarna de farligaste djuren på Köpenhamns zoo. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Utöver lejonen är tigrarna och isbjörnarna de farligaste djuren på Köpenhamns zoo. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

Populärt att låta sin häst ätas av lejon

Publicerad

Intresset för att donera sina hästar till rovdjursföda på Köpenhamns Zoo är stort. Så stort att en väntelista fått upprättas – och väntetiden går upp till sex månader.

– Så hästkött utgör en väsentlig del av kosten, säger Jacob Munkholm Hoeck, pressansvarig vid Köpenhamns zoo, till TV2.

Att rovdjuren vid Köpenhamns Zoo får en del udda kadaver till middag är ingen nyhet. År 2014 blev det rabalder världen över när Köpenhamns zoo avlivade en fullt frisk giraff som styckades inför publik och matades till lejonen. 


LÄS MER: Anställda mordhotade efter Marius avlivning

Trots den omdebatterade händelsen har det under åren blivit mycket populärt att donera sin häst till lejonföda. Faktum är att det är en så populär företeelse att Köpenhamns zoo numera har en väntelista där hästägare kan få vänta i upp till sex månader för att skänka sin häst, speciellt under hösten som är högsäsong, vilket danska TV2 rapporterar om.

– De gamla hästarna har fått en sista sommar på bete men när de ska in i stallet igen anser ägarna att tiden är kommen för en avlivning och så ringer de oss, säger Jacob Munkholm Hoeck till TV2.

Många hästar hinner dö

För närvarade är kön så lång att många hästar hinner dö medan de står på väntelistan men ansvariga på Köpenhamns Zoo är trots det glada över det stora intresset, enligt den pressansvarige.

Hästarna avlivas i hos sina ägare och Köpenhamns Zoo hämtar och styckar dem därefter gratis.

År 2015 hoppade en man in till isbjörnarna och kom till skada.Foto: BIDSTRUP STINE / AP POLFOTO

Om hästägare inte vill donera sin häst till Köpenhamns zoo finns även alternativet att ta kontakt med firman Daka. De arbetar med hämtning av hästar, kor, getter och grisar. Djuren används till produktion av biodiesel och köttbensmjöl.

Avgiften för att hämta en död häst är minst 1700 danska kronor men kan bli dyrare, bland annat beroende på om hästen är skodd eller inte. 

Anledningar till att hästägare väljer att donera hästen till zoo uppges vara att det är billigare och mer naturligt.

– För mig handlade det 75 procent om ekonomin och 25 procent om det etiska. När hästen blir uppäten av lejon ingår den ju i näringskedjan, säger Karina Fisker till TV2. Hon är ägare av Vorning Hestepension som både har donerat hästar till zoo och använt sig av Daka. 


LÄS MER: Lejon ska obduceras på zoo – inför publik

Går åt mycket hästkött

På Köpenhamns zoo använder man i snitt en häst per vecka till djurfoder, men inte bara åt lejonen utan även till merparten av djurparkens rovdjur. Hästkött är en stor del av dieten för både tiger och brunbjörn.

– De äter mycket hästkött men får också variera sin kost med kaniner, kalv och en get eller zebra då och då. Så hästkött utgör en väsentlig del av kosten, säger Jacob Munkholm Hoeck.

Däremot får inte isbjörnar äta hästkött, berättar pressansvarig. De kan nämligen riskera att få hästherpes vilket kan utvecklas till hjärnhinneinflammation. De får därför nöja sig med kanin, kyckling och kalvkött.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag