"Visa hänsyn mot allergikerna under våren", säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Privat"Visa hänsyn mot allergikerna under våren", säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Privat
"Visa hänsyn mot allergikerna under våren", säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.  Foto: Privat
Många reagerar på björkpollen. Det väntas bli en tuff vår för allergikerna. Foto: PER KAGRELLMånga reagerar på björkpollen. Det väntas bli en tuff vår för allergikerna. Foto: PER KAGRELL
Många reagerar på björkpollen. Det väntas bli en tuff vår för allergikerna. Foto: PER KAGRELL

Pollen-smockan slår redan mot Sydsverige

Publicerad

Våren står för dörren - men den har en trist baksida.

I år kom pollensäsongen i gång extremtidigt.

– Säsongen började redan i julas med hasslarna. Man kan må väldigt dåligt av sin allergi, säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.

Förutom sol och späda blommor bjuder våren på en trist baksida. Var femte svensk lider av pollenallergi. Besvären är olika men rinnande näsa, röda ögon och upprepade nysningar är vanligast. 

I vår kickade pollensäsongen i Sydsverige i gång extra tidigt. Faktiskt redan vid jul förra året.

– Hasslarna tjuvstartade redan i julas. Sen kom de i gång på nytt i januari. Deras pollen sprider sig inte så långt men hassel finns på många ställen i Skåne, säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.

Start i början av mars

I början av mars började även klibbalen släppa på sitt pollen. Den sprider sig betydligt längre än Hassel. Nästa utmaning för den som lider av pollenallergi blir sälgen.

– Många som reagerar på björk reagerar även på sälg. Björken brukar vanligtvis komma i gång först i april, men eftersom vintern var så mild lär den börja snart den med. Och den har laddat upp ganska ordentligt med pollen, säger Åslög Dahl. 

Förutom att man måste snyta sig ofta och har rinnande ögon kan den med pollenallergi bli extra trött och lättirriterad. Åslög Dahl tycker anhöriga och kolleger ska ha överseende och visa hänsyn.

– Man kan må riktigt dåligt, ungefär som under en influensa, omgivningen får visa hänsyn. Det skulle generellt sett behövas mer resurser till allergivården. Region Skåne har bra koll på det här, men jag önskar att vården i hela landet var lika bra.

Så lindrar du besvären

Polenexperten har några tips för hur den drabbade ska kunna lindra sina egna besvär.

– Håll koll på pollenrapporterna och se till att ha rätt läkemedel, betonar Åslög Dahl.

– Skölj håret så du inte får pollen i sängen och sov inte med öppet fönster. Mår man mycket dåligt ska man kontakta sin vårdcentral och få hjälp av läkare. 

Åslög Dahl har tidigare noterat att svenskars problem med pollenallergi värre för varje år som går.

Orsaken är oklar men det kan delvis ha att göra med "hygienfaktorn" – att spädbarn inte utsätts för så mycket bakterier och därför får lägre motståndskraft.

Dessutom blir alltså själva säsongen allt längre. Blomning kan pågå nästan hela året. Till Sydsverige kan pollen komma ännu tidigare med vinden från Tyskland och Danmark och vålla ytterligare besvär.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

 

Så funkar pollenallergi

Symptom

•Pollenallergi brukar först och främst märkas i luftvägarna. Nysningar och rinnande näsa är vanliga symptom. Näsan kan dessutom bli täppt eller kännas svullen.

•Många drabbas även av ögonbesvär. Man kan känna klåda i ögonen och de kan även bli röda och rinna.

•Hosta och irritation i svalget förekommer också.

•Trötthet och matthetskänsla är vanligt.

 

Orsak

•Pollenallergi orsakas av pollen från vindpollinerande växter.

•Blommande alar vållar ofta de första besvären på våren. 

•Vanligaste problemen skapas av björken.

•Även hassel ger allergiska reaktioner, andra lövträd mindre ofta.

•Ett fyrtiotal arter av gräsväxter orsakar allergiska reaktioner.

•Allergirisken hos barn ökar om någon av föräldrarna har allergier. 

 

Behandling

•Lindriga allergiska reaktioner kan man behandla på egen hand.

•Allergitabletter, typ antihistamin ger snabb verkan.

•Nässprej med kortison hjälper mot svår nästäppa.

•Mot problem med ögonen finns ögondroppar med antihistamin.

•Vid svårare och mer långvariga problem bör man dock kontakta läkare. 

 

Källa: Apoteket Hjärtat (apotekethjartat.se)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag