Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikerns protest mot uppdelade badtider

Lokalpolitikern Ronja Ismail, 46, tidigare Folkparitet och numera politisk vilde är kritisk till separata badtider för kvinnor och män. "Jag reagerar starkt på det eftersom jag själv kommer från en kultur där män och kvinnor inte har samma rättigheter", säger hon.
Foto: Peter Lilja
I höstas gjorde SVT Nyheter en rundringning och frågade 30 badhus runtom i landet om de erbjöd separata badtider. Då svarade sex av dem att de erbjöd separata tider.
Foto: Shutterstock

I ett brev till Nybro kommun ber några troende kvinnor om särskilda badtider för kvinnor i det kommunala badhuset.

Men i ett debatt-inlägg i Barometern beskriver nu lokalpolitikern Ronja Ismail, 46, förslaget som ett steg tillbaka till medeltiden.

– Att införa separata tider är inte ett sätt att hjälpa de här kvinnorna – det är ett sätt att hjälpa deras män, säger Ronja Ismail.

"Önskemålen om könsuppdelade badtider i Nybro kommun skulle applåderas av den iranska ayatollan", skriver Ronja Ismail i sitt debattinlägg.

Bakgrunden är ett brev till Nybro kommun där ett antal troende kvinnor efterlyst separata badtider för kvinnor och män.

Lokalpolitikern Ronja Ismail är en av dem som är kritiska till förslaget och beskriver det i det närmaste som ett hån mot tidigare kvinnors kamp.

"Som feminist är det för mig ofattbart att vi ska gå bakåt i tiden bara för att några få högljudda grupper i samhället känner sig otrygga i våra könsmixade simhallar. Våra progressiva och jämställda attityder i samhället är produkten av tidigare generationers ihärdiga slit och kamp", skriver hon i sitt inlägg.

Inte tillbaka till helvetet

Ronja Ismail liknar förslaget vid att ta klivet tillbaka till medeltiden och frågar sig om nästa steg är könsseparerad lokaltrafik.

– Jag är själv invandrare och känner så många, många flickor som så gärna vill bada med sina klasskompisar men inte får för sina föräldrar. Jag reagerar starkt på det eftersom jag själv kommer från en kultur där män och kvinnor inte har samma rättigheter.

Som fyraåring fick hon själv fly från sitt hemland Kurdistan till Iran.

– Jag kom till Sverige 1992 var det som att komma från helvetet till paradiset – en demokrati där kvinnor har rättigheter. Därför är det också otroligt viktigt för mig att paradiset inte ska förvandlas till helvetet på grund av att några har den bakgrunden med sig. Det är inte okej, säger hon.

Fått stort stöd

Fritidschef Liselott Lindkvist har redan sagt nej till förslaget. Enligt Barometern anser fritidschefen att det inte finns tid eftersom simhallen redan är fylld med aktiviteter.

Frågan har tidigare även diskuterats i kommunfullmäktige.

– Jag har fått mycket respons på mitt inlägg och känner att jag har ett stort stöd. Vi måste ständigt jobba med männen och deras kvinnosyn. Då kanske de backar, säger Ronja Ismail.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!