Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu tvingas SD-politikern lämna från sig jakttroféer

SD-politikern Angelo Vukasovic poserar på en fälld lejonhanne i Sydafrika.Foto: Arkiv
Foto: Colourbox

Den småländska SD-politikern Angelo Vukasovic gjorde sig känd för en större publik när han poserade på ett ihjälskjutet lejon i Sydafrika.

Nu har Kalmar tingsrätt avslutat ett ärende med koppling till resan.

Vukasovic tvingas lämna ifrån sig elva troféer – och får i utbyte 48 000 kronor som ersättning för att elva djurhuvuden och skinn transporterades till Sverige. 

Den rättsliga tvisten mot SD-politikern och storviltsjägaren Angelo Vukasovic inleddes i oktober förra året.

Då lämnade en 62-årig man från Nybro in en stämningsansökan mot SD-politikern med krav på att elva jakttroféer skulle lämnas ut till 62-åringen.

Bland troféerna fanns bland andra en sydafrikansk koantilop, två stycken lejon, två vattenbufflar, en zebra och en vitsvansad gnu.

Djuren ska ha fällts under en av de uppmärksammade jaktresor SD-politikern arrangerade till Sydafrika.

Angelo Vukasovic väckte själv stor uppmärksamhet när han på sociala medier poserade på ryggen på ett av sina byten – en flera hundra kilo tung ihjälskjuten lejonhanne.

Skulle till Sverige

Under jaktresan till Sydafrika ska Vukasovic ha kommit överens med övriga i jaktsällskapet om att de fällda bytena skulle transporteras till Sverige som troféer.

Först i juli förra året dök lasten upp i småländska Nybro. Då hörde också 62-åringen av sig och ville ha både troféer och skinn.

Men enligt Kalmar tingsrätt ska Vukasovic ha vägrat lämna ut sakerna med hänvisning till att 62-åringen inte betalt fraktkostnaden.

Det hela ledde till att 62-åringen till sist kände sig tvungen att stämma SD-politikern inför domstol.

Det är där målet nu avgjorts genom förlikning. Troféerna ska överlämnas till 62-åringen mot att han betalar 48 000 kronor till Vukasovic.

– Jag har överhuvudtaget ingen kommentar till detta. För övrigt har jag inte tid att prata med dig heller. Jag måste sköta mina affärer, säger Angelo Vukasovic till Kvällsposten.

Ordnar jaktresor

Vukasovic driver både jaktbutik och de aktuella jaktresorna till Sydafrika.

Men han är också känd som kommunalpolitiker för Sverigedemokraterna i Nybro kommun. 

Det var också i den egenskapen det stormade kring hans person efter den uppmärksammade Sydafrika-resan.

På en av bilderna som har lade upp på sin Facebook-sida syntes ett lejon som han  skjutit. På samma resa uppges han även ha skjutit en giraff och en flodhäst.

SD-politikern menade att han inte bara sköt lejonet, han åt upp det också.

– 80 procent av alla djur jag har skjutit har jag ätit, även lejonet på bilden. Det godaste kött jag har ätit, och kommer att äta, är giraff, sa han.

Retade upp Åkesson

Både bilder och uttalanden retade upp såväl privatpersoner som djurrättsorganisationer.

Även partiledaren Jimmie Åkesson, vara parti profilerat sig i djurskyddsfrågor, tog till orda i Kvällsposten.

– Troféjakt i Afrika tar jag och partiet avstånd från, sa han.