Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politikernas stöd – för fängelse i Skåne

Ett fängelse kan bli verklighet i Trelleborg
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tidigare i våras röstade invånarna i Svedala nej till förslaget om att bygga en ny kriminalvårdsanstalt i kommunen. 

Nu kan planerna i stället bli verklighet i Trelleborg – och politikerna i kommun är mycket positiva, enligt

Trelleborgs Allehanda. 

– Det finns till exempel kommunalt ägd mark i östra Trelleborg som kan användas för detta, säger Lennart Höckert (S), till tidningen. 

Behovet av en ny kriminalvårdsanstalt är akut, i synnerhet i södra Sverige. fängelse

Redan under förra mandatperioden visade Trelleborgs kommun intresse för att öppna en framtida anstalt i kommunen, och i slutet av förra året hölls ett möte mellan Kriminalvården och Trelleborgs kommun.

En rundringning som Trelleborgs allehanda gjort i kommunen visar att majoriteten av partierna i kommunfullmäktige är positiva till förslaget. 

– Moderaterna är positiva till all etablering inom kommunen, oavsett vad, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M), till tidningen. 

Även Lennart Höckert (S), vill föra en dialog med Kriminalvården om fängelset. 

– Det finns till exempel kommunalt ägd mark i östra Trelleborg som kan användas för detta. Östra industriområdet och dess omnejd kan passa bra. Vi har ingen information om var Kriminalvården vill placera det, säger han. 

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M). Foto: Pressbild

Oro för att bygga på åkermark 

Några av politikerna uttrycker dock oro för att den planerade anstalten ska byggas på åkermark.  

– Sverige är inte självförsörjande och då ska vi inte ta åkermark eller möjlig åkermark och använda till fängelse. Vi är för en folkomröstning, säger Patrik Holmberg (C), till tidningen. 

Även Henrik Silverstolpe (L) säger att hans parti säger nej till att bygga på åkermark, men att de ställer sig positiva till en utredning. 

Svedala röstade nej 

Länge var planen att öppna en ny anstalt i Svedala kommun, vilket majoriteten av partierna i kommunfullmäktige ställde sig positiva till. 

Men när man höll en folkomröstning i våras röstade en stor majoritet av kommunens invånare nej till förslaget, och den 3 juli meddelande Kriminalvården att man beslutet att lägga ner planerna om att öppna en ny anstalt i kommunen. 

Kriminalvården meddelade då via Svedala kommun att man skulle söka andra platser i Skåne.  

–Just nu finns ingen påtänkt plats, hela Skåne är en potentiell plats egentligen, sa Ulf Mossberg, presstalesperson vid Kriminalvården, då.