Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politikerns kritik – efter ”hånskrattet” i debatten

Jessica Stegrud (SD) Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ana Süssner Rubin (V). Foto: PRESSBILD
Magnus Thulin (C) Foto: PRESSBILD
Programledare Elisabeth Lindbäck till vänster. I ordnig: Jamie Gomez (Fi) Magnus Thulin (C) och programledare Csaba Perlenberg. Foto: Simon Larsson
Jessica Stegrud (SD) Foto: Csaba Perlenberg
1 / 7

Almebaren hann knappt börja innan den första känsloyttringen var framme.

Sverigedemokraternas Jessica Stegrud bröt ut i ett skratt när Ana Süssner Rubin (V) försvarade en partikollega.

– Jag blev väldigt förvånad när hon använde en sådan härskarteknik, säger vänsterpartisten efter debatten.

Samtliga politiker beskrev det kommande EU-valet som ett ”ödesval” under Kvällspostens och Sydsvenska Handelskammarens evenemang Almebaren på Paddys i Malmö. 

Och en av de stora frågorna under kvällen var klimatet. När Jessica Stegrud (SD) pratade om att hjälpa till att minska utsläppen internationellt levererade Vänsterpartiets Ana Süssner Rubin en direkt fråga som partiet vill arbeta med i EU. 

– Det viktigaste är att se att klimatet faktiskt håller på att gå under om vi inte ställer om. Därför säger Vänsterpartiet: Inte en krona, inte en euro får gå till de företag som släpper ut, för vi ser att det är 70 procent av alla utsläpp står de stora multinationella företagen för. Det måste vi sätta stopp för. 

https://www.facebook.com/kvallsposten/videos/2334953263237890/

Flygskatt – men inte från EU

Centerpartiets Martin Thulin lyfte en annan fråga inom klimat-spektrat: Han är generellt för en flygskatt – men inte om den kommer från EU eftersom det kan komma ”ytterligare skatter”.

– På lång sikt måste vi satsa på tågen, och det kommer att kosta extremt mycket pengar. Flyget kommer ha en uppgift i framtiden, för det finns väldigt många platser dit det är långt att ta sig till. 

– Centerpartiet vill att EU verkligen lägger ner tid, kraft och pengar på förnybar energi. 

Från vänster Jaime Gomez (Fi), Ana Süssner Rubin (V), Jessica Stegrud (SD), Martin Thulin (C) och programledare Csaba Bene Perlenberg. Foto: Sydsvenska Handelskammaren

”Varför skrattar du?” 

Men det var när Ana Süssner Rubin fick frågan om sin partikollega Malin Björk som det hettade till på scenen. 

SVT avslöjade den 14 maj att Malin Björk tagit ut cirka en miljon kronor i traktamenten i Bryssel – trots att hon är skriven i staden. Hon hävdar att det gått till resor och hotell i Sverige. 

Ana Süssner Rubin började:

– För det första har Vänstern alltid varit öppen med alla medel och kvitton...

Där avbröts hon när Jessica Stegrud skrattade till. 

– Varför skrattar du? Det är rätt oförskämt att göra medan jag pratar, svarade Süssner Rubin.

”Var dumt”

SD-politikern förklarade sig direkt. 

– Det var dumt och det var inte alls det jag tänkte på. Jag tänkte mest på vad det är ni lagt kontorspengarna på, säger hon och syftar bland annat på de 3D-klitorisar som Malin Björk köpte in.

– Jag tycker det är märkligt att man använder traktamentet omvänt, för det är inte det som är grundtanken.

Härskarteknik

Ana Süssner Rubin anser att skrattet var ”oförskämt”. 

– Jag blev väldigt förvånad när hon använde en sådan härskarteknik. Och jag blev lite slagen ur balans, kan man säga. För hon brukar prata om yttrandefriheten är så viktigt – och sen avbryter hon mig mitt i en mening genom att hånskratta. 

Därefter förklarade hur hon ser på Malin Björks agerande. 

– De pengar svenska politiker använder för att åka ner, det är det här traktamentet hon använder för att åka till Sverige och vara i kontakt med de svenska väljarna. 

– Det som varit ett missförstånd här är att hon vill betala tillbaka. Och då undrar folk ”Varför vill hon betala tillbaka?”. Och det är för att hon inte vill att det ska användas mer än vad resorna kostar.