Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerna kritiska mot Pride: Är exkluderande

Så här såg Helsingborgs Prideparad ut 2017. På söndag är det dags igen.Foto: BILDBYRÅN
Max Hartler (L), ordförande för HBT-Liberaler i SydFoto: KVP

Helsingborg Pride stoppar politiska partisymboler – i år igen.

Det har skapat motstånd bland politiker, som menar att de känner sig obekväma att gå i paraden om de inte får visa vilka de representerar.

– Vi tänker att man inte kan inkludera genom att exkludera, säger Max Hartler, ordförande för HBT-Liberaler i Syd, till Helsingborgs dagblad.

Precis som förra året förbjuder Helsingborg Pride personer från att visa upp partitillhörigheter i paraden. Inte heller är det tillåtet att visa upp uniformer, något som väckte stor uppmärksamhet i fjol.

Enligt arrangören Camilla Bergvall utgår beslutet ifrån att man vill göra ”en enad parad där alla får plats”, säger hon enligt Helsingborgs dagblad.

Men beslutet har inte tagits emot väl av alla.

Representanter från HBT-Socialdemokrater i Helsingborg vänder sig emot förslaget, och anklagar det för att vara exkluderande.

– Jag är hbtq-person och tycker att det känns viktigt att partierna står bakom oss och är med i kampen. Det man inte får glömma är att vi inte kommer så långt i hbtq-arbetet om vi inte har politiken med oss, säger Jan-Olof Rosenberg, vice ordförande i HBT-Socialdemokrater, till HD.

Pride-arrangören: ”Tråkigt”

Förra året avstod Rosenberg och hans partikolleger från att delta i paraden, just av den anledningen. De har förklarat att de inte känner sig bekväma med att delta i paraden om de inte får möjlighet att visa upp sin partitillhörighet.

Även nu på söndag, då årets parad äger rum i Helsingborg, kommer politiker från flera partier att stanna hemma, skriver HD.

– Vi tänker att man inte kan inkludera genom att exkludera, säger Max Hartler, ordförande för HBT-Liberaler i Syd.

Enligt tidningen reagerar arrangören med förvåning över att politikerna valt att bojkotta paraden helt och hållet.

– Det är tråkigt att de känner så. Samtidigt vittnar det om att om de inte får visa sin partitillhörighet, så vill de inte kämpa med oss andra, säger arrangören Camilla Bergvall till HD.