Resan till Cannes och den internationella fastighetsmässan Mipim gjordes i mars i år av en delegation från det kommunala bostadsföretaget Staffanstorps Centrum AB, SCAB.
Det var tredje året som lilla Staffanstorp besökte mässan, och i stort sett har det varit samma personer som rest varje gång.
- Vi knyter väldigt många viktiga kontakter på Mipim och deltar i den Öresundsmonter som är där, betonar Unto Järvirova, SCAB:s vd.
Exakt vilka affärsförbindelser man kunnat knyta under dagarna i år, eller hur det kan gagna Staffanstorp, har varken SCAB:s styrelseordförande Henrik Lethin eller Unto Järvirova koll på.
- Resultatet av våra möten på mässan kommer inte att visa sig förrän kanske om tio år. Men vi har mycket på gång, Staffanstorp är en expansiv kommun, säger Unto Järvirova.
Hittar inga bevis
I SVT-reportaget, som är gjort av Sophia Djiobaridis, säger reportern:
- Det stora problemet är ju inte kostnaderna eller att det dricks öl och vin eller ens starksprit då och då, utan det är att krognotor och andra räkningar i princip är det enda vi hittar från dessa resor. Hur mycket vi än söker och frågar får vi inte fram ett enda konkret bevis på att de årliga resorna till Cannes på något sätt gagnar Staffanstorps kommuninvånare.
Kvällsposten besöker Staffanstorp samma dag som programmet ska sändas i SVT. Uppgifter från programmet har redan spridits och frågorna till de inblandade är många.
"Helt oproportionerligt"
De båda kommunföreträdarna som Kvällsposten träffar menar att de inte nog kan förundras över den uppmärksamhet som deras resa fått.
- Det är helt oproportionerligt. Vi är ju långt ifrån den enda kommun som deltar i den här mässan, säger Henrik Lethin.
Beslutsfattarna från Staffanstorp inledde sin resa med ett första stopp på flygplatsen Kastrup. Där åt de skånska representanterna en dansk frukost i väntan på att planet till Nice skulle gå.
Till maten beställdes in både starköl och snapsar.
"Drack måttliga mängder"
Några timmar senare var de framme i Cannes och åt lunch med både starköl och avec till kaffet.
Att klara av ett styrelsemöte efter det tycker inte Henrik Lethin var svårt.
- Vi drack väldigt måttliga mängder. Och jag har varit helt omdömesgill hela tiden, säger han.
Sköt upp sitt möte
I SVT:s "Uppdrag Granskning" får tittarna fortsatt veta hur arbetsschemat ungefär såg ut för Staffanstorps beslutsfattare. En slags dagordning för veckan, mässan började inte förrän på tisdagen, visar att gruppen haft interna möten varje dag ett par timmar.
När SVT-reportern påpekar att de tiderna inte hållits, kvitton avslöjar till exempel att gruppen varit och handlat ena dagen vid det klockslaget, förklarar kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (m), som också var med på resan:
- Den dagen sköt vi på vårt möte till lite senare, säger ordföranden.
Åt och drack för 9 000
Det visar sig inte heller stämma, enligt SVT. "Lite senare" tog gruppen en taxi till lyxiga Antibes för att äta middag på restaurang Le Brulot där man drack både champagne, rödvin, vodka i desserten och avec till kaffet för cirka 4 000 kronor.
Också den notan får Staffanstorps skattebetalare stå för.
Dagen därpå fortsatte alkoholkonsumtionen. Redan till lunchen dracks det både gin & tonic, starköl, rött vin, vitt vin och avec. Och till middagen samma kväll intogs ungefär det samma. Lunch plus middag gick på cirka 9 000 kronor.
Vodka, vin och chips
Kvittona över alla restaurangbesöken och dessutom ett kvitto från ett inköp av livsmedel - med bland annat öl, vodka, vin, chips, oliver - finns samlade hos SCAB, kommunens fastighetsbolag.
Betalare: Kommuninvånarna.
- Vi gjorde så här i stället för att ta traktamente, det blir faktiskt billigare för skattebetalarna, säger Henrik Lethin.
Moderaten Henrik Lethin tycker inte att deras konsumtion var anmärkningsvärd.
- Så gör alla andra. Vi skiljer oss inte från hur det brukar vara, säger han.
I programmet säger Christian Sonesson att man bor i "en stugby", något som SVT-reportern å andra sidan kallar en "gated community" med tvåvåningshus.
- Vi bor väldigt spartanskt. Vi köper toapapper själva, bäddar våra sängar själva och städar själva och alltihopa så att det är inte på nåt sätt någon flärd resa, svarar Christian Sonesson i programmet.
Inträdet: 49 565
Enligt SVT är kostnaden för boendet sammanlagt 16 600 kronor för en vecka. Inträdet till mässan kostade 49 565 kronor. Totalt har besöken under tre år alltså kostat Staffanstorps kommun 414 428 kronor.
Förra året kom ett förslag om alkoholfri representation inom kommunen. Då satte tre av resenärerna på Mipim-mässan ner foten och sade nej till förslaget i kommunfullmäktige.
- Man gör väl den bedömningen att det är upp till sunt förnuft att hantera det. Enligt min uppfattning är det skånska traditioner och seder som ska gälla, det är inte svårare än så, säger Torbjörn Lövendahl, en av dem som röstade ner förslaget om alkoholförbud.